the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sweden
  5. Bornstein Lyckefors
  6. 2016
  7. House for a Drummer / Bornstein Lyckefors

House for a Drummer / Bornstein Lyckefors

  • 03:00 - 6 September, 2017
House for a Drummer / Bornstein Lyckefors
House for a Drummer / Bornstein Lyckefors, © Mikael Olsson
© Mikael Olsson

© Mikael Olsson © Mikael Olsson © Mikael Olsson © Mikael Olsson + 26

  • Architects

  • Location

    Kärna, Sweden
  • Lead architect

    Andreas Lyckefors
  • Design Team

    Per Bornstein, Johan Olsson, Caroline Jokiniemi, Viktor Stansvik, Monica Warwick, Emil Lundin, Edvard Nyman
  • Drawings

    Bornstein Lyckefors
  • Client

    Private
  • Area

    163.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

Text description provided by the architects. House for a drummer is built for a single father of two with great interests in music, sailing and nature. The house is located half an hour north of Gothenburg on the Swedish west coast at the edge of a vast farmland.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

The context has some very specific historic legacy as an old farm stall and warehouse used to rest on the site. It burned down some generations ago and was never rebuilt but has influenced the design. The new house is a straightforward warehouse inspired volume with a distinct framing and with large barnyard doors covering the windows facing west, all painted in traditional Swedish Falu-Red colour. 

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

The client, a single father of two, wanted an open and social two-story house. He wanted a house that could blend in and become a part of the site and its surroundings but also had a spatial richness of its own.

Diagram
Diagram

The bearing concept of the design is an open section through the house. Just like the open plan it allows the rooms to intertwine between the two floors.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

The ground floor has a concrete floor that seamlessly continuous on the outside while the other floors have varying heights and formats.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

Without losing living space the floor slab is displaced vertically to create contact between the floors and allow light to spread deeply down the diagonal through the house. 

Detailed Section
Detailed Section

In addition to the entrance hall, WC, kitchen and living room, the ground floor also includes a passageway with a niche designed as a daybed. The space works as a cubbyhole for the children or as an additional more secluded reading and relaxing area that is separated from the open and integrated living room. 

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

In the living room there is a place-built bookshelf in plywood with the house's workplace. Plywood is on of two materials that define the house. The ceiling, the parts with exposed beams, place-built furniture, some walls and the stairs are all made out of wood. The other surfaces and the entire kitchen is decorated with a dark grey wooden fibreboard (Valchromat).

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

A staircase from the kitchen reaches the second floor. A tall vertically oriented room redirects the spatial flow to the upper part of the living room and to a balcony overlooking the west. The upward spiral finally ends in the master bedroom that virtually hoovers over the living room.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson
Cite: "House for a Drummer / Bornstein Lyckefors" 06 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879048/house-for-a-drummer-bornstein-lyckefors/> ISSN 0719-8884
© Mikael Olsson

鼓手之家:漂浮于小红房里的梦 / Bornstein Lyckefors