Emerald Hills Leisure Centre / MJMA + MTa

Emerald Hills Leisure Centre / MJMA + MTa

© Shai Gil© Shai Gil© Shai Gil© Shai Gil+ 16

  • Architects: MJMA, MTa
  • Area Area of this architecture project Area:  57000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Shai Gil
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: American Olean, KBE, Spectrum Aquatics
  • Structural:Read Jones Christoffersen Ltd.
  • Mechanical:Smith + Andersen
  • Electrical:Smith + Andersen
  • Civil:ISL Engineers
  • City:Sherwood Park
  • Country:Canada
More SpecsLess Specs
© Shai Gil
© Shai Gil

Text description provided by the architects. The Emerald Hills Leisure Centre caters specifically to leisure, therapeutic, and learn-to-swim programming. The facility is co-joined to an existing Catholic High School with an operating partnership to create a shared ‘Community Centre’ as well as aquatic programming for students.

© Shai Gil
© Shai Gil

The aquatic hall and lobby are conceived of as a singular sculpted volume that defines the new social hub of the community. The existing gymnasium, auditorium, and classrooms are shared with the aquatic facility to create a vibrant evening community center for the greater community. The County maximizes utilization of both the pool and the school with joint use agreements with opportunities to connect for rehabilitation and therapy, given the proximity to a new hospital complex.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The aquatic center includes a 6-lane 25-metre lap pool, adjustable floor therapy pool, tot pool, whirl pool, and steam room. The facility features a fully transparent all-gender universal change room accessible and inclusive for all. An upper level ‘shell space’ is provided above the change rooms as a future fitness center.

© Shai Gil
© Shai Gil

Formally the building is a simple and affordable ‘big box’ volume designed to have a sense of lightness and dynamic movement. The building’s trapezoidal plan is created by maximizing the buildable footprint to the site setbacks. The mono-slope roof drains diagonally to provide maximum natatorium volume, and clerestory daylighting with a low height to the rear courtyard.

© Shai Gil
© Shai Gil

White triangulated standing seam panels float above a black pre cast base and incorporate four triangulated glazing locations. Interior acoustic surfaces and ceiling are triangulated above a black hexagonally tiled base to create a serene, unified and high-quality sonic environment.

© Shai Gil
© Shai Gil

Responding to the Northern Alberta climate the building’s triple glazed openings are minimized to four strategic locations and shaped to maximize their effect. The amount of glazing is specifically located low at deck level for views to landscaped areas to the west and located high on the front elevation to bounce light off the ceiling structure — resulting in maximum low-glare lighting distribution.

© Shai Gil
© Shai Gil

© Shai Gil
© Shai Gil

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sherwood Park, Alberta, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Emerald Hills Leisure Centre / MJMA + MTa" 05 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878969/emerald-hills-leisure-centre-mjma-plus-mta> ISSN 0719-8884
© Shai Gil

加拿大“白盒子”康体中心 / MJMA + MTa

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.