the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Shogo ARATANI Architect & Associates
  6. 2016
  7. House in Hoshigaoka / Shogo ARATANI Architect & Associates

House in Hoshigaoka / Shogo ARATANI Architect & Associates

  • 19:00 - 29 August, 2017
House in Hoshigaoka / Shogo ARATANI Architect & Associates
House in Hoshigaoka / Shogo ARATANI Architect & Associates, © Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa © Shigeo Ogawa © Shigeo Ogawa © Shigeo Ogawa + 12

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

Text description provided by the architects. The site is located in North Eastern part of Osaka prefecture, where its surrounding neighborhood in mature residential quarter remains quiet, even though it is just a little away from the main road. While the site has a flat condition as it does not have any height difference, the surrounding residential area has ups and downs, and the site is in a sunken part of the area.

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

This is a project to design a small house for three adult residents—an elderly couple and their grown up child. Since the site is large enough compared to the requested volume of the house, it was possible to provide a parking space on the north side, a garden space on the south side, and a space for a wide approach on the west side of the site.

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

1st and 2nd-floor volumes are layered in slightly shifted positions against each other, and a square hipped roof is placed on top of those volumes as if like an umbrella. The gaps produced by the shifted volumes are turned into elements such as an open ceiling space or a high side lighting—therefore the layering of the lower floor and upper floor volumes was carefully coordinated to define and adjust the dimensions of those elements. Finally, the depth of the eaves was defined in order to maximize the intake of daylight from the high side lighting.

Sections
Sections

The 1st-floor plan is set as a family gathering space and a space for the parents, while the 2nd floor is the space for the single child—thus each style of living is separately defined between the upper level and the lower level. However, each floor is connected through the open ceiling space so that each family member can feel the presence of others. It is also for the consideration of the possible case in the future for nursing the parents.

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

On the 1st floor, the family gathering space, a large earthen floor leading to the outside is provided for their dog, which forms a continuous space to the garden. This wide earthen floor is also considering the possibility in the future to be used as an approach for a wheelchair; thus the entrance door is provided as a large-sized swing door to be opened widely to the outside.

Floors Plans
Floors Plans

On the 2nd floor level, the shape of the square hipped roof with a slope of 30° is reflected the interior space. The space has a calm atmosphere, to be enveloped by the undulating ceiling in varying heights, with the daylight from the two top lights on the ceiling.

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

Such lighting condition is provided not only for those main living spaces, but also for the kitchen area, the water section with bathroom, and even for the storeroom. Various lighting conditions will promote changes and differences in those spaces, and that will enrich the living of the residents in this house.    

View the complete gallery

About this office
Shogo ARATANI Architect & Associates
Office
Cite: "House in Hoshigaoka / Shogo ARATANI Architect & Associates" 29 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878649/house-in-hoshigaoka-shogo-aratani-architect-and-associates/> ISSN 0719-8884
© Shigeo Ogawa

星丘宅院 / 荒谷省午建筑研究所