the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Laboratory
  4. China
  5. WZWX Architecture Group
  6. 2016
  7. Laboratory for Shihlien Biotech Salt Plant / WZWX Architecture Group

Laboratory for Shihlien Biotech Salt Plant / WZWX Architecture Group

  • 00:00 - 28 August, 2017
Laboratory for Shihlien Biotech Salt Plant / WZWX Architecture Group
Laboratory for Shihlien Biotech Salt Plant / WZWX Architecture Group , Facade. Image © Louis Y.S Liu
Facade. Image © Louis Y.S Liu

East Entrance. Image © Louis Y.S Liu Main Elevation. Image © Louis Y.S Liu © Louis Y.S Liu Office. Image © Louis Y.S Liu + 23

  • Architects

  • Location

    Huaian, Jiangsu, China
  • Architect in Charge

    Stephen Wang, Richard Wang, Chiou-Huei Lin
  • Design Team

    Teresa Yeh, Jian Zhang, Jianfei Cheng, Menglin Cao
  • Area

    900.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Client

    Chairman Por-Shih Lin, Shihlien Chemical Industrial (Jiangsu) Co., Ltd.
  • Contractor

    Shenzhen Wenhua Architectural Construction Co. Ltd
  • Contractor’s Representatives

    Wenge Zhao, Ivan I.F Lee
  • More Specs Less Specs
Aerial. Image © Louis Y.S Liu
Aerial. Image © Louis Y.S Liu

Text description provided by the architects. Huaian city, situated in northern Jiangsu province, is home to the finest reserve of underground salt mines in China. Since 2008 the city has been active in developing an advanced industrial zone for salt-chemical related industries.

© Louis Y.S Liu
© Louis Y.S Liu

This project is a 900 m2 laboratory for a world-class medical-grade salt plant. The plant incorporates state of the art production technology, yielding 30 tonnes per annum of medical grade salt which is refined into a range of specialized products for medical, food, beverage and cosmetic industrial applications.

Floor Plan
Floor Plan

Within the laboratory a team of technicians carry out essential quality control and testing procedures for various segments of the production process. The program includes laboratories, ultra-clean rooms, chemical testing rooms, office spaces, chemical and samples storage, a central control-and-monitoring room and a generous lobby and reception area.

Lobby. Image © Louis Y.S Liu
Lobby. Image © Louis Y.S Liu

Purity is an essential focus of the salt production process and a consistent driving concept for the architectural and interior design. The plan organization is conceived as a regular array of NaCl salt crystals. A series of offset cubic protrusions – white-washed walls with full-height glazing - accommodates each of the key functions. While the main building geometries are rectilinear, entrances and key elevations are characterized by contrasting fluid curvatures to give various welcoming gestures to visitors and staff.

Lab. Image © Louis Y.S Liu
Lab. Image © Louis Y.S Liu

“Water” is an essential element within the brine-to-salt extraction process and therefore celebrated as a major design feature. The building is poised beside a large reflecting pond, as if floating on water. Rainwater is collected here from the roof to provide evaporative cooling effect during the hot extended summers,as well as a source of irrigation water for the surrounding open landscaped areas. Meandering fine pebble pathways demarcate the edges of the pond. A generous stone walkway traverses the water surface to lead visitors toward the main entry. By night, underwater lighting illuminates the façades and brings to life mirror-like reflections.

East Entrance. Image © Louis Y.S Liu
East Entrance. Image © Louis Y.S Liu

The interior is crisp and restrained - white walls, linear strip lighting and light-colored tiles characterize the spaces. In key rooms, a warmer atmosphere is conjured by combining wood and wood-grained exposed concrete. Full height low-emissivity glazing provides ample daylighting and pleasant views of the Jiangsu country-side from the workspaces.

Office. Image © Louis Y.S Liu
Office. Image © Louis Y.S Liu

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
WZWX Architecture Group
Office
Cite: "Laboratory for Shihlien Biotech Salt Plant / WZWX Architecture Group " 28 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878531/laboratory-for-shihlien-biotech-salt-plant-wzwx-architecture-group/> ISSN 0719-8884
Facade. Image © Louis Y.S Liu

实联生技盐化验中心 / 泽新建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.