the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Peter Pichler Architecture Wins Competition for Looping Towers in The Netherlands

Peter Pichler Architecture Wins Competition for Looping Towers in The Netherlands

Peter Pichler Architecture Wins Competition for Looping Towers in The Netherlands
Peter Pichler Architecture Wins Competition for Looping Towers in The Netherlands, Courtesy of Peter Pichler Architecture
Courtesy of Peter Pichler Architecture

Peter Pichler Architecture has been selected as the winners of a competition to design a new residential tower complex in the town of Maarssen just outside of Utrecht, Netherlands. Called the “Looping Towers,” the scheme consists of two L-shaped residential towers that connect as their ends to create a figure-eight shape that is optimized for its site.

Located along a main artery connecting the cities of Amsterdam and Utrecht, the 35,000 square meter complex is envisioned as a “social engine” for the area, which is expected to grow significantly over the upcoming years. The scheme will contain approximately 260 apartments as well as a parking garage and an abundance of amenities, including a unique running track on the roof.

Courtesy of Peter Pichler Architecture Courtesy of Peter Pichler Architecture Courtesy of Peter Pichler Architecture Courtesy of Peter Pichler Architecture + 14

PPA’s concept is derived from massing studies calculated to optimize views and natural sunlight. The architects explain:

“[We started with] massing studies of straight extrusions that are moved towards the end of the plot to guarantee the view from the offices behind towards the river and the old city center of Maarssen”

Courtesy of Peter Pichler Architecture
Courtesy of Peter Pichler Architecture
Courtesy of Peter Pichler Architecture
Courtesy of Peter Pichler Architecture

“The special situation of the site (north side with view, south side sunlight) and the unsophisticated orientation of the apartments within a straight extruded tower with central core led to a slim L shaped geometry that guarantees multiple views and sunlight. While sloping back the L shaped towers with the lower tower on the west side, better views are generated for adjacent buildings with a minimum shadow impact.”

Courtesy of Peter Pichler Architecture
Courtesy of Peter Pichler Architecture
Courtesy of Peter Pichler Architecture
Courtesy of Peter Pichler Architecture

The facade was then overlaid with a sawtooth geometry that allowed for each unit to receive a terrace, connecting the apartments with the city. Most of the apartments in the building are designed as a duplex, giving units views in two directions and increasing the amount of occupiable area within the building.

Courtesy of Peter Pichler Architecture
Courtesy of Peter Pichler Architecture

At the podium level, the towers connect to create two green courtyards. Shared amenities such as the gym as located on these levels, as well as access to the rooftop running track.

Construction on the project is slated for completion in 2020.

  • Architects

  • Location

    Maarssenbroek, The Netherlands
  • Design Team

    Peter Pichler, Gianluigi D´Aloisio, Daniele Colombati, Simona Alu’ , Giovanni Paterlini, Ugo Licciardi, Silvana Ordinas
  • Developer/Client

    Winter Trust BV
  • Engineer/Consulting Competition Phase

    Arup
  • Visualizations

    Visualarch
  • Area

    35000.0 m2
  • Project Year

    2020

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: Patrick Lynch. "Peter Pichler Architecture Wins Competition for Looping Towers in The Netherlands" 24 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878417/peter-pichler-architecture-wins-competition-for-looping-towers-in-the-netherlands/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Peter Pichler Architecture

每一间都是复式,每一间都是风景——Peter Pichler 赢得荷兰乌得勒支住宅竞赛