the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. FujiwaraMuro Architects
  6. 2013
  7. House in Takatsuki / FujiwaraMuro Architects

House in Takatsuki / FujiwaraMuro Architects

  • 20:00 - 31 August, 2017
House in Takatsuki / FujiwaraMuro Architects
House in Takatsuki / FujiwaraMuro Architects, © Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

© Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano + 15

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Text description provided by the architects. This house does not have a typical Japanese entry hall, but rather features a double-sliding glass front door that opens directly onto a traditional doma or concrete-floored space where shoes need not be worn, facing the kitchen. A large wood slab table is immediately visible on entering this space.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

A gas range is built into the table, and together this unit serves as the home’s central gathering place. A wrought-iron hood hangs above the range, its stovepipe-like ventilation duct drawing eyes to a void above the kitchen and living area that gives the space a sense of openness.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section A
Section A
Upper Level Plan
Upper Level Plan

The first floor is comprised of the central kitchen, the living area, the bathroom, and the concrete entry/storage space. The floor height rises step-wise from the kitchen to the living room and then to the second floor. The floor of the living area is partially covered in tatami mats, with stairs leading from there to the second floor.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Looking from the kitchen past these stairs, one sees a large bookshelf spanning the entire back wall. Books can be pulled from some of the shelves when climbing the stairs, while less accessible shelves are used to display photographs or other items.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The second floor includes a long desk that runs along the hallway overlooking the void, as well as a space with a loft for each of the three children and, at the end of the hallway, a study and bedroom for the couple. The study includes a window facing onto the void that allows whoever is inside to keep an eye on the rest of the home. Adjacent to the bedroom is an exterior space for drying clothes, which provides both ventilation and privacy to the bedroom.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Takatsuki / FujiwaraMuro Architects" 31 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878401/house-in-tokushima-fujiwaramuro-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.