the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. FujiwaraMuro Architects
  6. 2015
  7. House in Ikoma / FujiwaraMuro Architects

House in Ikoma / FujiwaraMuro Architects

  • 20:00 - 24 August, 2017
House in Ikoma / FujiwaraMuro Architects
House in Ikoma / FujiwaraMuro Architects, © Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

© Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano + 15

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Text description provided by the architects. This residence is located slightly apart from the main residential area in Ikoma, Nara prefecture. The residents purchased the property because they liked the feeling of nature close at hand. The lot is longer from east to west than from north to south, with woods on the east side; Mt. Ikoma is visible to the west. In this district, regulations stipulate the colors of exterior walls and roofs on newly built houses, and require that they have sloped gable roofs. The architects therefore sought a design that made optimal use of the required triangular roof.

Floor Plan
Floor Plan

The residents have a largely indoor lifestyle, and wanted windows from which to view the woods and Mt. Ikoma, as well as walls on which to display the Japanese-style paintings that they enjoy creating as a hobby.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The architects responded by proposing that the living-dining-kitchen area and other areas shared by the whole family serve as a “gallery” running all the way from east to west. Because the gallery meanders back and forth in a zigzag shape, the atmosphere varies from one section to the next, with direct and reflected light from the east and west ends blending in an interesting way.

Courtesy of FujiwaraMuro Architects
Courtesy of FujiwaraMuro Architects

The entryway and kitchen are located in the central space, with the living-dining room, sunroom, and studio on the east side. The living room and sunroom are designed so that neighbors cannot see in, but the residents inside are able to look out on a view of the woods. On the west side of the entryway is a second living room with a view of Mt. Ikoma.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

View the complete gallery

About this office
FujiwaraMuro Architects
Office
Cite: "House in Ikoma / FujiwaraMuro Architects" 24 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878371/house-in-ikoma-fujiwaramuro-architects/> ISSN 0719-8884
© Toshiyuki Yano

将大自然的风景‘折射’进来:Ikoma 住宅 / FujiwaraMuro Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.