the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Rehabilitation Center
  4. Switzerland
  5. 2b architectes
  6. 2016
  7. Roof extension of Sylvana Hospital / 2b architectes

Roof extension of Sylvana Hospital / 2b architectes

  • 09:00 - 23 September, 2017
Roof extension of Sylvana Hospital / 2b architectes
© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

© Matthieu Gafsou © Matthieu Gafsou © Matthieu Gafsou © Matthieu Gafsou + 42

  • Architects

  • Location

    Épalinges, Switzerland
  • Lead Architects

    Stephanie Bender, Philippe Béboux
  • Design Team

    2b architectes - B.Adam, P.Krecl, C.Alves, F.Köhli, C.Vuurmans, S.Genzoni, Ph.Herkommer, Q.Rosset, R.Pache
  • Area

    1487.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Construction Management

    A.planir, Echallens
  • Wood Engineer

    Pirmin Jung, Rain
  • Structural Engineer

    3demArch, Crissier
  • Building Physicist

    Pirmin Jung, Rain
  • Acoustic Engineer

    Pirmin Jung, Rain
  • Engineer HVPE

    Amstein+Walthert, Lausanne
  • More Specs Less Specs
Roof extension of Sylvana Hospital / 2b architectes, © Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

Text description provided by the architects. The University Care and Rehabilitation Centre Sylvana (CUTR) occupies a former sanatorium built in 1913 in Epalinges, a municipality situated above the City of Lausanne, on an exceptional site at the edge of the woods overlooking the entire Lake Geneva region.


© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

To satisfy the growing demand for post-hospital rehabilitation beds, the roof optimization created space for two floors for beds and care programs by replacing the attic and roof-tree of the 1950s. Technical and size-related constraints were integrated into an organic form that makes use of roof ridges and surfaces, thus reinterpreting the shape of the former sanatorium by seeking to make it blend in with the nearby treeline.

Chronologic Scheme
Chronologic Scheme
South Elevation
South Elevation

This strong aspiration to integration resulted in the choice of copper-coated bituminous roofing membranes, which would ultimately take on the hues of the surrounding treescape. The new roof construction was prefabricated and largely made of wood, allowing for a limitation of additional load, while thanks to the speed of the realization, the construction deadline could be adhered to without any interruption of hospital operations.
29 rehabilitation beds in 19 rooms distributed on the two newly added floors increased the number of beds at CUTR Sylvana to 95.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

Besides these new beds, rooms were created for various care programs and facilities for ergotherapy and physiotherapy, as well as for the hospital staff, doctors, and nurses, who run this competence and care center for geriatric rehabilitation.
In analogy with the room organization principle of the lower floors, the various programs of the two newly added floors are clustered around a generously proportioned communal room, which was conceived of as a kind of indoor street where people can simply stroll around or engage in rehabilitation activities and exercise.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

This room is a meeting place for patients and personnel and provides a high-quality point of reference as an alternative to the classic corridor/room division. Its form automatically resulted from the organization of the variously dimensioned rooms and the arrangement of the different rooms and other facilities, which is reflected in a rich and varied spatiality. On the topmost floor, this area is even more spacious thanks to the flow and specific shape of the roof.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou
Floors Plans
Floors Plans
© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
2b architectes
Office
Cite: "Roof extension of Sylvana Hospital / 2b architectes" 23 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/877761/roof-extension-of-sylvana-hospital-2b-architectes/> ISSN 0719-8884
© Matthieu Gafsou

Sylvana Hospital :医院的屋顶扩建 / 2b architectes