the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Town & City Hall
  4. France
  5. Titan
  6. 2016
  7. Town Hall Extension / Titan

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Town Hall Extension / Titan

  • 15:00 - 18 August, 2017
Town Hall Extension / Titan
Town Hall Extension / Titan, © Julien Lanoo
© Julien Lanoo

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo + 16

  • Architects

  • Location

    Rue de la Mairie, 85310 Chaillé-sous-les-Ormeaux, France
  • Area

    90.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Cost Consultant

    ecms
  • Fluids

    kypseli
  • Structural Engineering

    iba
  • Acoustics

    symbiance
  • Cost

    190000€
  • Client

    Town of Chaillé-sous-les-Ormeaux
  • More Specs Less Specs
© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Text description provided by the architects. Titan has completed the extension of the Town Hall in Chaillé-sous-les-Ormeaux, in the region of the Vendée. The new building is defined by a simple composition of volumes while preserving its urban significance. The design focuses on scale, refinement of elements and its connections to the context. The structure and appearance of the proposed building are informed with an awareness and respect for its programme and location. The extension is detached from the communal hall and opens to the west and redefines the public space. This interstice creates a visual connection with the town hall and the municipal school block.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo
Facade Diagram
Facade Diagram
© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Produced locally, the brick naturally established itself as the core element of the project, allowing the natural material qualities to give character to the overall appearance. This idea is accentuated by the use of customized manufacturing and implementation. The building provides a high degree of passive insulation. The structure is entirely made of concrete and wrapped in a perforated brickwork screen. The relationship with the economy and the ecology of production and transportation was also one of the decisive factors for the sustainability of the project.

Plan
Plan

The south facade, between the marriage hall and the schoolyard, is a singular point in the brick skin. To provide intimacy and protection from the sun, elements of Mashrabiya were introduced in the design of the wall. The brick facade transforms into terracotta paving and gently extends towards the ground, creating a harmonious contrast between new and old.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

The project poetically reflects the relationship between land and the symbolic importance of the building, and explores the ways architecture weaves together people and place.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Town Hall Extension / Titan" 18 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/877666/town-hall-extension-titan/> ISSN 0719-8884
© Julien Lanoo

法国小镇市政厅加建 / Titan

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.