the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Portugal
  5. Miguel Marcelino
  6. 2016
  7. Telheiras Apartment / Miguel Marcelino

Telheiras Apartment / Miguel Marcelino

  • 09:00 - 19 August, 2017
Telheiras Apartment / Miguel Marcelino
Telheiras Apartment / Miguel Marcelino, Courtesy of Miguel Marcelino
Courtesy of Miguel Marcelino

Courtesy of Miguel Marcelino Courtesy of Miguel Marcelino Courtesy of Miguel Marcelino Courtesy of Miguel Marcelino + 33

Courtesy of Miguel Marcelino
Courtesy of Miguel Marcelino

Text description provided by the architects. This apartment, built in the 80s, has problems that are typical of the architectural debilities of most of the portuguese housing buildings of the second half of the XX century: low ceilings throughout the house, subdivided spaces, long narrow kitchens, winding corridors and numerous protrusions of pillars and beams that reveal an unresolved conflict between structure and architecture.

Courtesy of Miguel Marcelino
Courtesy of Miguel Marcelino
Before / After
Before / After
Courtesy of Miguel Marcelino
Courtesy of Miguel Marcelino

The intervention seeks to reduce the usual sectioning between kitchen, hall, corridors and living room, creating a fluid space with large visual fields and richer possibilities of appropriation. The bedrooms maintain a private character and the toilets are redrawn so as to break the feeling of claustrophobia. Protruding structural elements of beams and pillars will have its concrete re-exposed, without shame, and together with the new wooden elements, will contribute to the new atmosphere of the apartment, reigniting the qualities and pleasure of living in an apartment, in a city.

Courtesy of Miguel Marcelino
Courtesy of Miguel Marcelino

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Miguel Marcelino
Office
Cite: "Telheiras Apartment / Miguel Marcelino" 19 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/877620/telheiras-apartment-miguel-marcelino/> ISSN 0719-8884