The New Twin Peaks / Luigi Rosselli

The New Twin Peaks / Luigi Rosselli

© Justin Alexander© Justin Alexander© Justin Alexander© Justin Alexander+ 24

Rose Bay, Australia
  • Council:Woollahra Municipal Council
  • Design :Architect: Luigi Rosselli
  • Project :Architect: Jane McNeill
  • Interior Designer:Marianna Atlas
  • Builder:Grid Projects Pty Ltd
  • Structural Consultant:Rooney & Bye Pty Ltd
  • Joiner:Sydney Joinery
  • Landscaper:Rolling Stone Landscapes, EJM Landscape Construction
More SpecsLess Specs
© Justin Alexander
© Justin Alexander

Text description provided by the architects. Sydney’s ultimate trees are fine Port Jackson Figs.  The pachyderms of the vegetal reign: fruit bearing, with dark glossy leaves and populated by many bird and bat colonies, they form the backdrop to “the new Twin Peaks” house.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

Built on the bones of a solid 1970s Rose Bay home with an existing single roof ridge to the front and a substantial addition to the rear under a new second roof ridge; these design elements are the aspects that differentiate this new Twin Peaks from the original, Queen Anne, gabled Twin Peaks http://luigirosselli.com/residential/twin-peaks house.

© Justin Alexander
© Justin Alexander
Ground Floor
Ground Floor
© Justin Alexander
© Justin Alexander

Designed with a modern language of sharp edges, abstract forms, robust cantilevered canopies and oversized windows, this project is a contemporary version of the double gables, shingles and traditional glazing of the Darling Point project.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

The children’s bedrooms are located under the first, larger, zinc clad gable.  The second steeper gable contains the cathedral ceiling of the master bedroom. The double height ceiling of the master bedroom is matched by the soaring ceiling height of the entrance lobby and particularly in the giraffe sized spaces of the kitchen and dining rooms. It was an intentional decision to create this vertical architecture so that it corresponds to the pre-existing Pencil Pines that flank the swimming pool in the garden. 

© Justin Alexander
© Justin Alexander

The main spine of the home is a central cascading stair, descending from the bedrooms at the top to the mezzanine entry landing, and from the entry flowing down to the middle level containing the study and rumpus room, down to the large living, dining and kitchen spaces.  This gentle descent in the main living spaces culminates in four metre tall sliding doors that lead to the deck and pool area, and which slide away into the wall cavity to create an unobstructed flow into the garden. 

© Justin Alexander
© Justin Alexander

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The New Twin Peaks / Luigi Rosselli" 12 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/877549/the-new-twin-peaks-luigi-rosselli> ISSN 0719-8884
© Justin Alexander

延续旧建筑,创造新形式:新双峰住宅 / Luigi Rosselli Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.