the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Atelier Tom Vanhee
  6. 2016
  7. Protected Houses Renovation / Atelier Tom Vanhee

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Protected Houses Renovation / Atelier Tom Vanhee

  • 09:00 - 10 August, 2017
Protected Houses Renovation / Atelier Tom Vanhee
Protected Houses Renovation / Atelier Tom Vanhee, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 20

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. Two disused protected 17th-century houses on a brewery site in the centre of Bruges were rebuilt into a family home (with existing retail and storage space).  

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The different window types and added rear façade are witness of successive conversions over time. The design starts from the changes the building has undergone and adds a new layer. The historical and authentic parts are kept or reconstructed and, where necessary, structurally improved. These elements (doors, fireplaces, beams, stairs) go hand in hand with new elements, and remain legible.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

A patio and a sloping roof between the existing gable roofs transform the attic into a fully usable space and activate the residual space between the roofs. The darkest space (dining area) opens up until the roof ridge.  This area has a view on the activities of the brewery of the inner square through a more industrial looking balcony.

Section
Section

A vide connects the different floors to each other and brings light from the patio and the trapezoidal window in the attic to the heart of the home. A new stair, above the existing stair, makes the formerly unused attics accessible and answers to the requested enlargement of the house. Together with the patio, the stair and vide activate a typical leftover space.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Floor Plan
Floor Plan
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The elevator and the toilet are housed behind recuperated historic cabinet doors. A shaft is placed behind an authentic cabinet door to make the house accessible with a lift in the future. An old passage way to the house of the grandfather on the first floor is reopened. The existing spatial format at the front remains and accommodates the more closed functions of the house.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Waste heat from the adjoining brewery heats the house and rainwater is recuperated. The site is close to public transport, in the touristic area of Brugge. The interventions are invisible from the lively public square at the front of the building. The renovation reallocates a historically valuable building and guarantees its existence for future generations.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Product Description
The added layer of windows, stairs and balcony are in steel. Steel as a contemporary more industrial looking material also referring to the scale of the brewery around the house.

The old windows layer  are remade in wood with the same profiling as before.

Elevation
Elevation

The added roof is in Zinc. The material is easy to use in connection with rooftiles, it suits well in the historical context and it makes the new added roof readable.

The floors are in wood, referring to the wooden floors.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The original material is shown on the old parts of the house : such as the old chimney in bricks, such as the interior historical joinery, the old wooden beams, the old roof arches, the old stairs,…

View the complete gallery

About this office
Atelier Tom Vanhee
Office
Cite: "Protected Houses Renovation / Atelier Tom Vanhee" 10 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/877396/protected-houses-renovation-atelier-tom-vanhee/> ISSN 0719-8884
© Filip Dujardin

旧瓶新酒,十七世纪老房翻新 / Atelier Tom Vanhee