the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. AUÁ arquitetos
  6. 2017
  7. Vila Pedreira / AUÁ arquitetos

Vila Pedreira / AUÁ arquitetos

  • 13:00 - 18 October, 2017
  • Translated by Pedro Vada
Vila Pedreira / AUÁ arquitetos
Vila Pedreira  / AUÁ arquitetos, © Alexandre Haralampidis
© Alexandre Haralampidis

© Alexandre Haralampidis © Alexandre Haralampidis © Alexandre Haralampidis © Alexandre Haralampidis + 34

  • Architects

  • Locations

    Jardim Castelo, Pederneiras, São Paulo, Brazil
  • Authors

    Diogo Cavallari, Isadora Marchi, Paulo Catto, Victor Berbel
  • Area

    145.0 sqm
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Alexandre Haralampidis
© Alexandre Haralampidis

Text description provided by the architects. Vila Pedreira arose from the premise of designing an average cost house, in a standard plot of land, with conventional materials and construction systems but presenting spatial gains on the inside and optimization of open areas.

© Alexandre Haralampidis
© Alexandre Haralampidis

The proposed solution was the configuration of the house in two autonomous volumes, implanted in the western portion of the lot  and oriented in a fanlike form facing the rising sun. In the volume closest to the street are located the social areas: a living room with double height with an integrated kitchen and a mezzanine-office. In the back volume are the two bedrooms, arranged one above the other. All openings were conceived to take maximum advantage of the house's location in the highest part of the city, providing a lot of framings of the rural landscape.

© Alexandre Haralampidis
© Alexandre Haralampidis

The two volumes are connected through the slab that runs along the western boundary of the lot and protects a glazed balcony for leisure activities, open to the garden and sheltered between volumes. This more secluded garden is integrated in a natural way with the eastern open area, providing alternation and continuity of sheltered areas with others visually connected to the outside.

Plan - Ground Floor
Plan - Ground Floor
Plan - Upper Level
Plan - Upper Level

As the natural ground rises from the street, the house was settled on a 1,50 meter high  plateau that extends from the bottom of the lot to the sidewalk. At this front point, a terrace is created facing the street, like some antique residences' typologies, making this place an interface between the house, the public spaces and the sidewalk from where one can observe the landscape and talk to those who passes on the street. The proposed level elevation also evokes another traditional feature, the access stair which makes a transition between open and private areas. The position of the social building, centered in the lot, surrounded by the staircase on one side and by the natural rise of the ground on the other, turns the stair into a distributing ring to the paths between the internal and external areas, reaffirming the importance of open-air leisure moments.

© Alexandre Haralampidis
© Alexandre Haralampidis

The Vila Pedreira project sought, finally, to maximize the potentialities of common demands and constraints, assuming that quality architecture does not depend on extraordinary circumstances to exist, but emerges from the available materials and conditions.

© Alexandre Haralampidis
© Alexandre Haralampidis

View the complete gallery

About this office
AUÁ arquitetos
Office
Cite: "Vila Pedreira / AUÁ arquitetos" [Vila Pedreira / AUÁ arquitetos] 18 Oct 2017. ArchDaily. (Trans. Vada, Pedro) Accessed . <https://www.archdaily.com/877218/vila-pedreira-aua-arquitetos/> ISSN 0719-8884