the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. India
  5. Vir.Mueller Architects
  6. 2016
  7. Max Estates Visitors Pavilion / Vir.Mueller Architects

Max Estates Visitors Pavilion / Vir.Mueller Architects

  • 20:00 - 5 August, 2017
Max Estates Visitors Pavilion / Vir.Mueller Architects
Max Estates Visitors Pavilion / Vir.Mueller Architects, © Randhir Singh
© Randhir Singh

© Randhir Singh © Randhir Singh © Randhir Singh © Randhir Singh + 11

  • Architects

  • Location

    Dehradun, Uttarakhand, India
  • Lead Architects

    Christine Mueller, Pankaj Vir Gupta
  • Project Team

    Mansi Maheshwari, Kapil Shokeen
  • Area

    72.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Randhir Singh
© Randhir Singh

Text description provided by the architects. Nestled adjacent to Dehradun’s Malsi Reserve Forest, the Max Estates Visitors Pavilion serves as an orientation center for a residential community spread across 5 acres.

Floor Plan
Floor Plan

The Visitors Pavilion is designed to welcome future residents into the community, and introduce them to the synergy of the architecture, its material vocabulary and its presence within the landscape.

© Randhir Singh
© Randhir Singh

Designed to complement the natural setting - an abundance of lychee orchards, terraced community gardens, and spectacular views of the Mussoorie Himalayas anchor the building - the Pavilion is constructed with local river rock.

© Randhir Singh
© Randhir Singh

Virmueller Architects sought to anchor this building as a threshold between landscape and urbanity, using a rugged materiality to communicate the authenticity of living adjacent to a rare natural setting.

© Randhir Singh
© Randhir Singh

The colour of the stone reflects the changing light, and the dynamics of the surrounding foliage, creating an urban enclave grounded in a unique topography.

© Randhir Singh
© Randhir Singh

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Max Estates Visitors Pavilion / Vir.Mueller Architects" 05 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/877089/max-estates-visitors-pavilion-viueller-architects/> ISSN 0719-8884