the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Mexico
  5. LEGORRETA
  6. 2016
  7. TOKS Veracruz Restaurant / LEGORRETA

TOKS Veracruz Restaurant / LEGORRETA

  • 15:00 - 4 August, 2017
TOKS Veracruz Restaurant / LEGORRETA
TOKS Veracruz Restaurant / LEGORRETA, © Lucía Cervantes
© Lucía Cervantes

© Lucía Cervantes © Lucía Cervantes © Lucía Cervantes © Lucía Cervantes + 34

  • Restoration Consultant

    Rodrigo Remolina Anzures
  • Structure

    SG Ingenieros
  • Lightning Project

    Luz en Arquitectura S.C
  • More Specs Less Specs
© Lucía Cervantes
© Lucía Cervantes

Text description provided by the architects. The building where this project was developed is located in the Historical Center area of the city of Veracruz, in the Eastern State of Mexico. The area is completely covered by the temple’s nave that formed part of the Santo Domingo Monastery, constructed in the XVII Century.

© Roberto López
© Roberto López
© Daniel Reyes
© Daniel Reyes

This Monastery was one of the rst that were established in Veracruz, with the arrival of the Dominican Order, and begun its construction in 1624, concluding in 1651. When President Benito Juárez launched the Reforma Laws, the complex became privately owned, and it was in 1857 when the warehouse “Casa Zaldo Hermanos” was founded. This local was in operation for more than 40 years. During the rst decade of the Twentieth Century, a building was erected where the main facade and atrium were located, leaving only the side facade untouched, where a half orange dome may be seen.

© Lucía Cervantes
© Lucía Cervantes

This building was afterwards used as a storage and parking area, and that is why some concrete structures were built on its internal perimeter, adding columns and beams that were anchored to the Temple’s original structure

Section
Section
Section
Section

The process to transform this building implied the collaboration of a restoration team, whose investigation work in the site provided valuable information for the decision making and project development process, as well as the discovery of architectural elements that were completely concealed, such as some windows in the facade and some mural paintings in its interior, which were rare in this geographical region.

© Lucía Cervantes
© Lucía Cervantes

For the restoration process, there was a close collaboration with INAH’s Center in Veracruz (INAH is the National Anthropology and History Institute), where some requirements were added to adapt the existing structure and infrastructure for a restaurant’s needs. This meant adding a vertical circulation structure to connect its different storeys, or having a false oor with its corresponding lling where all of the MEP installations were placed in order to maintain the building’s original structure.

Ground Floor
Ground Floor
2nd Floor
2nd Floor

The selection of materials was determined by various factors, where the climate features of the place, their resistance, and use for a restaurant were taken into consideration, as well as a respect for the historical background and primary use of the building. For the floor in all of the restaurant area, we used Santo Tomás marble in two different finishes, for the flooring and a valance border. This was taken as a reference of the monasteries in the central part of the country. The woodwork elements such as doors, windows, screens and furniture were made in teak, due to its resistance to Veracruz’s climate conditions, with a contemporary design, being respectful of the building. The finishing in walls was made with a subtle tone in its interiors, while the exteriors we used a warm tone according to the INAH’s standards.

© Lucía Cervantes
© Lucía Cervantes

Some of the structures were preserved for the restaurant, in order to reuse them as a complement of the service areas lodged in the ground floor. The structures found in the main nave were demolished where the eating area is located.

© Lucía Cervantes
© Lucía Cervantes

The project consists of a restaurant with the areas destined for tables, chairs, booths and service stations as well as the main access and vestibule, all of them located in the ground floor. All of the service areas are located in two levels, where the ones that require direct access from the street such as the kitchen with its immediate connection with the dining area are located on the ground floor, and the rest in another level.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
LEGORRETA
Office
Cite: "TOKS Veracruz Restaurant / LEGORRETA" [Restaurante TOKS Veracruz / LEGORRETA] 04 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/877001/toks-veracruz-restaurant-legorreta-plus-legorreta/> ISSN 0719-8884