the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. TILT Industrial Design
  6. 2016
  7. Stokehouse / TILT Industrial Design

Stokehouse / TILT Industrial Design

  • 17:00 - 3 August, 2017
Stokehouse / TILT Industrial Design
Stokehouse / TILT Industrial Design, © John Gollings
© John Gollings

© John Gollings © John Gollings © John Gollings gif + 14

© John Gollings
© John Gollings

Text description provided by the architects. Almost four years after a fire tore through the popular foreshore venue, Stokehouse, St Kilda is again abuzz thanks to the restaurant’s iconic new design.

Sydney Industrial Design studio, TILT Industrial Design, collaborated with Robert Simeoni Architects and owners, the Van Haandel Group, to reimagine the new Stokehouse’s exterior. 

© John Gollings
© John Gollings

The restaurant has a fresh new look, and sits just a few metres from one of Melbourne's most famous beaches.

The building doesn’t try to imitate its predecessor. Instead, it pays homage to the beachside jetty, with a blackened timber-clad façade.

Raw elements such as leather, concrete and brick connect the building to the nearby man-made sand dunes. The dunes conceal the ground floor from street level, giving Stokehouse, on the top floor, the illusion of floating.

© John Gollings
© John Gollings

The new precinct also houses casual bar and grill Pontoon, and fish-and-chip kiosk Paper Fish.

TILT undertook the façade design, manufacturing and installation process. The façade is a series of operable, horizontally bi-folding screens located outside the restaurant’s windows. The screens provide protection from the sun, and can be raised to reveal beautiful bay views. 

Structure Detail
Structure Detail
Structure Detail
Structure Detail

The coastal location is a demanding environment for mechanical structures. Marine grade stainless steel was used for the façade’s fabricated structural elements – paramount for longevity and reliable performance.

The operable screens have significantly added to the building’s aesthetic, while providing additional comfort for patrons – a combination resulting in a great design and commercial outcome.

© John Gollings
© John Gollings

View the complete gallery

About this office
Cite: "Stokehouse / TILT Industrial Design" 03 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876999/stokehouse-tilt-industrial-design/> ISSN 0719-8884
© John Gollings

浴火重生的海边“悬浮黑石” Stokehouse 餐厅 / TILT Industrial Design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.