the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Japan
  5. Kosaku Matsumoto
  6. 2017
  7. The Mirror Window / Kosaku Matsumoto

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The Mirror Window / Kosaku Matsumoto

  • 19:00 - 31 July, 2017
The Mirror Window / Kosaku Matsumoto
The Mirror Window / Kosaku Matsumoto, © Nobutada Omote
© Nobutada Omote

© Nobutada Omote © Nobutada Omote © Nobutada Omote © Nobutada Omote + 15

© Nobutada Omote
© Nobutada Omote

Text description provided by the architects. A partial renovation of the office area within a building complex that hosts a workshop space, an office and a contemporary art gallery. The project was completed after designs and constructions made during three months of the architect’s on-site residency.

© Nobutada Omote
© Nobutada Omote

The existing window with the dimensions of 2 by 2.5 meters - the first sight for visitors as they enter the space - had a barren view of an adjacent house. It was clear at the first glance that changing this window would determine the nature of the new space. The idea was to abandon the use of this window that had no view: Instead, to reflect views of the interior space. The 2-meter-long plate of mirror was prepared after the dimensions of doma (an earth floor connecting the entrance and the outside), and installed behind the window along the span of the concrete fence.

The mirror reflects not only the interior space, but also adjacent walls and its neighbourhood, revealing otherwise overlooked elements of the architecture from many different angles. It also created extra scope of sight and added a sense of depth to the space. The horizontal sliding windows were reused as the sliding doors inside. When the doors are open, doma becomes integral part of the indoor space.

© Nobutada Omote
© Nobutada Omote

As the result, the renovation created additional views and open-air space through reworking the existing windows and exploring the reflective effects of mirror which intermingles the relationship between the interior and the exterior.

© Nobutada Omote
© Nobutada Omote

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Kosaku Matsumoto
Office
Cite: "The Mirror Window / Kosaku Matsumoto" 31 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876776/the-mirror-window-kosaku-matsumoto/> ISSN 0719-8884
© Nobutada Omote

镜之窗 / 松本光索