the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. The Netherlands
  5. Inbo
  6. 2017
  7. Radboud University Dental Sciences Building / Inbo

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Radboud University Dental Sciences Building / Inbo

  • 05:00 - 23 August, 2017
Radboud University Dental Sciences Building / Inbo
Radboud University Dental Sciences Building / Inbo, © Jan de Vries Fotograaf
© Jan de Vries Fotograaf

© Jan de Vries Fotograaf © Jan de Vries Fotograaf © Eric Scholten © Eric Scholten + 14

  • Installation

    Deerns
  • Building Physics

    Deerns
  • Sustainability

    Deerns
  • Construction

    Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
  • Management and Commercial Operation

    Facilicom
  • Interior and Furnishings

    Ex Interiors in cooperation with Wiegerinck Twijnstra Gudde:
  • Building Management

    Twijnstra Gudde
  • Contractor

    Construction Consortium Trebbe-Van Wijnen-Kuijpers
  • More Specs Less Specs
© Jan de Vries Fotograaf
© Jan de Vries Fotograaf

Text description provided by the architects. Cross-pollination and encounter are key words in the design of the renovation of the Dental Sciences Building, part of the Faculty of Medical Sciences of the Radboud University and the Arnhem Nijmegen College. The renovated building combines theory and practice in education, research and patient care

© Jan de Vries Fotograaf
© Jan de Vries Fotograaf

With a façade, a new central atrium and new installations, the building is making a sustainability transition aimed at energy saving, an increase in comfort, flexible use and a contemporary look. The right separation and connections between users, between practice spaces and teach and instruction rooms, changing and flexible use - including the longer term - and the choice of quality materials prepare the building for the future.

Perspective
Perspective

After earlier plans to construct a new building, the principal opted for the renovation of the prominent Dental Sciences Building, beloved by the university community. This offered a great opportunity to showcase the potential of the oft-maligned concrete architecture from that period. Like a Phoenix, the building was resurrected after 47 years, basking in its new-found glory. It is one of the few buildings designed by the architect Dijkema that will be retained on campus.

© Eric Scholten
© Eric Scholten

People, who have last seen the building years ago, have to look twice before they notice it has changed: the new façade of the high-rise is an interpretation of the old façade , the light elements in the old are now heavy and vice versa. Furthermore, a closer inspection reveals that the metal façade sections have a special transition from light to dark thanks to the glass. But especially the plinth course has changed: as it was once closed and felt hard is now transparent and inviting. This has improved the connection to and the significance for the campus. Building and surroundings mark the entrance to the campus.

Floor Plan
Floor Plan

In its original situation, the low-rise building was very confusing. The downstairs clinic and the teach practices in the high-rise building were difficult to find. A major intervention in the renovation was the introduction of a clear and inviting ‘Kliniekenplein’ (Clinic Square) in the form of a central atrium, which furthermore introduces light into the heart of the building. Next to the atrium lies a series of beautiful lit treatment rooms which become a suitable place for children and people afraid of the dentist through its smart routing and soft materialisation.

© Eric Scholten
© Eric Scholten

The focus was using existing qualities and, if possible, designing by following the original building structure. The powerful concrete construction of the high-rise building is now visible. The heavy concrete floor beams are visible and increase the spatial feeling.Working on the special concrete construction in the high-rise building, the weight balance literally guided the design process. Removing the concrete weight allowed the placement of new façades with triple glass, light-weight concrete and anodised aluminium, with sun protection 

Section
Section

The tectonic nature of the building has always been the starting point. Beautifully intricate stairwells, tiled floors and wall coverings have been restored to their former splendour. The craftsmanship in the formworkedconcrete core walls, cleaned of paint, characterize and provide guidance. The dental precision of the users contrasts nicely with the robustness of the building. The pallet of dark and light, fresh, smooth materials and colours completes the born-again nature of the sturdy building.

© Jan de Vries Fotograaf
© Jan de Vries Fotograaf

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Inbo
Office
Cite: "Radboud University Dental Sciences Building / Inbo" 23 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876701/radboud-university-dental-sciences-building-inbo/> ISSN 0719-8884
© Jan de Vries Fotograaf

荷兰拉德堡德大学牙科学科大楼 / Inbo