Villa Rypen / C.F. Møller Architects

Villa Rypen / C.F. Møller Architects

© Julian Weyer© Julian Weyer© Julian Weyer© Julian Weyer+ 19

Aarhus, Denmark
  • Architects: C.F. Møller Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  158
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Julian Weyer
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Louis Poulsen, Hansgrohe
© Julian Weyer
© Julian Weyer

Text description provided by the architects. Villa Rypen is a single-storey detached house situated on the edge of a forest in Aarhus. Inspired by the unique site, the forest is invited in, and the house extends its terraces to reach out to the forest's tall trees, and also to the garden. The different seasons of the year are apparent from the house's living rooms, as well as from the exquisite wooden terraces.

© Julian Weyer
© Julian Weyer

Large window sections in a serrated design idiom ensure an inflow of light from several directions, and the view of the forest is exquisitely framed, to provide a unique backdrop to the living rooms in the house.

© Julian Weyer
© Julian Weyer
Floor plan
Floor plan
© Julian Weyer
© Julian Weyer

Villa Rypen has a flexible layout around an airy central living and kitchen space. The room has access to a south- and east-facing terrace towards the garden, and a north- and west-facing terrace towards the forest. The house can be arranged according to a family's changing requirements, and the rooms towards the forest can be closed off with sliding doors. Currently, the house can have several light living spaces and three east-facing bedrooms.

© Julian Weyer
© Julian Weyer

The terracotta tilec screen façades are set off by the forest's changing nuances and the material's burnished glow is in perfect harmony with nature. The wooden terraces visually extend the living rooms and give a sense of ample living space. The window sections from floor to ceiling out to the terraces give a sense of the room continuing and merging with the outdoors.

© Julian Weyer
© Julian Weyer

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa Rypen / C.F. Møller Architects" 27 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876521/villa-rypen-cf-moller-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.