We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design

Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design

Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design - Image 2 of 13Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design - Image 3 of 13Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design - Image 4 of 13Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design - Image 5 of 13+ 13

Vila Nova de Gaia, Portugal
More SpecsLess Specs
Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design - Image 4 of 13
© Nelson Garrido

Text description provided by the architects. The São Pedro de Vilar do Paraíso Social Center is a social institution of solidarity, located in Vila Nova de Gaia, Portugal. The institution plays a determining role in the community guaranteeing the most different social responses for community and old / senior people.

Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design - Image 8 of 13
© Nelson Garrido

The requalification of the São Pedro de Vilar do Paraíso Social Center, intends to reorganize the space and services, endow the building with more values. The building known as the "Casa das Freiras" Palace with more than 100 years, suffered rehabilitation works in the different floors, to adjust the community needs, giving the spaces a multifunctionality that provokes a big dynamics to the institution. This freedom of space, takes the São Pedro de Vilar do Paraíso Social Center a place to improve creativity and social entrepreneurship.

Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design - Image 2 of 13
© Nelson Garrido
Sections
Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design - Windows, Fence, Handrail, Beam
© Nelson Garrido

A promising space, not only for its spatiality but also for the amazing of its inclined planes, a consequence of the narrative of the roof gaps, taking advantage of the exiting elements. It is the roof gaps that mark their own identity of space, complaining their spatiality and textures of the material in theirs original state. The classic details of wood and stone are a testimony of the story of this building.

Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design - Image 9 of 13
© Nelson Garrido

The project aimed to create new spaces with a capacity for change, where the creativity of its users can be put into practice. An accomplice and inspiring space, able to improve a visionary spirit to serv the common welfare, inside the concept and history of this institution. It was intended to achieve a free space and not static, mutated and creative, planned for the people and thought for the future. These are the goals for the architecture project for this institution

Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design - Image 5 of 13
© Nelson Garrido

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vila Nova de Gaia, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Social Center Vilar do Paraíso Requalification / éOp – arquitectura e design" 03 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876435/social-center-vilar-do-paraiso-requalification-eop-nil-arquitectura-e-design> ISSN 0719-8884
© Nelson Garrido

Vilar do Paraíso 社区中心改造 / éOp – arquitectura e design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.