the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. Italy
  5. Plasma Studio
  6. 2017
  7. Villa Drei Birken / Plasma Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Villa Drei Birken / Plasma Studio

  • 01:00 - 24 July, 2017
Villa Drei Birken / Plasma Studio
Villa Drei Birken / Plasma Studio, © Holger Kehne
© Holger Kehne

© Holger Kehne © Holger Kehne © Holger Kehne © Holger Kehne + 24

  • Architects

  • Location

    Sexten, Province of Bolzano - South Tyrol, Italy
  • Lead Architects

    Ulla Hell, Eva Castro, Holger Kehne, Chuan Wang
  • Area

    602.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Holger Kehne
© Holger Kehne

Text description provided by the architects. Residence Villa Drei Birken is located on a hillside at the end of a residential area in the Dolomites. The Villa, built in 1960 and renovated in the 80’s, originally consisted of a simple and low volume with owner’s apartment and four holiday flats. The new extension adds six holiday apartments as well as functional and common spaces. The facade opens through a V-shaped surface from the mostly closed North facade to the completely glazed South facade, facing the sun and the panoramic view of the Dolomites.

© Holger Kehne
© Holger Kehne
Site Plan
Site Plan
© Holger Kehne
© Holger Kehne

Although it is connected in the lower level to the existing villa, the new construction is designed to appear as a free-standing building. Perfectly integrated into the hillside thanks to its accessible extensive green roof with integrated terrace, the new volume occupies the full width the plot. It is slightly rotated in order to direct the South facade to the sun and the panoramic view. The joint in the lower level connects the new with the existing building and serves as common dining room. The East and North façades are relatively closed because of the interior’s functional distribution; furthermore, the North side is designed to show the clear separation between the new and the existing building. The volume is accessible from the street side, where also the car parking is located.  The six spacious holiday apartments are directed to the sun, with panoramic view of the Dolomites.

© Holger Kehne
© Holger Kehne

Material
The new building’s envelope is made of only three main materials: it’s walls are clad with horizontal preoxidized copper sheets of various width while the Northern recessed area and the balconies are offset with larch wood strip boards. In addition, full-height glazing is predominantly employed on the Southern façade. The larch wood is treated with a pigmented graying solution of iron sulphate, in order to diversify the North service volume. Copper and larch wood are exposed to a natural change of colour caused by the atmospheric influence of sun, rain and snow; this phenomena, in addition to the repetition of the wooden colour code of the Villa, further increases the integration of the building into its context over time.

© Holger Kehne
© Holger Kehne
Section B
Section B

The interior is clear, simple and functional. It contains custom furniture in birch plywood, which is oiled or dark stained so as to be similar to the copper.

© Holger Kehne
© Holger Kehne

Particular attention was paid to improving the energy performance of the building, such as doors and windows with triple glass, controlled ventilation system, heating system connected to a wooden pellets district heating plant and heat-sound insulation with wooden fiber.

© Holger Kehne
© Holger Kehne
Diagram
Diagram
© Holger Kehne
© Holger Kehne

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Villa Drei Birken / Plasma Studio" 24 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876349/villa-drei-birken-plasma-studio/> ISSN 0719-8884
© Holger Kehne

居住在仙境,Drei Birken 别墅 / Plasma Studio