the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. India
  5. Vir.Mueller Architects
  6. 2017
  7. ICRIER / vir.mueller architects

ICRIER / vir.mueller architects

  • 22:00 - 19 July, 2017
ICRIER / vir.mueller architects
ICRIER / vir.mueller architects, © Andre J. Fanthome
© Andre J. Fanthome

© Andre J. Fanthome © Andre J. Fanthome © Andre J. Fanthome © Andre J. Fanthome + 14

  • Architects

    vir.mueller architects
  • Location

    New Delhi, Delhi, India
  • Lead Architects

    Christine Mueller, Pankaj Vir Gupta
  • Area

    1972.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Project Team

    Saurabh Jain, Mansi Maheshwari, Puja Pillai, Laura Blosser, Priyam Ballav Goswami, Prashant Singh Hada, Avneet Kaur, Hillary Collins, Harsh Vardhan Jain
  • Structural

    Himanshu Parikh Consulting Engineers
  • Landscape

    Shaheer Associates
  • HVAC

    Gupta Consultants
  • Electrical

    Electro Consultants
  • Plumbing

    Vinod Sharma
  • More Specs Less Specs
© Andre J. Fanthome
© Andre J. Fanthome

Text description provided by the architects. This office building for the Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER) has a built-up area of 1,972 square meters including a basement, parking level and office blocks comprising one research wing and one administrative wing.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

The connection between these two sections is a naturally ventilated gallery and a central stair that also serves as the informal social space. This stair is protected from glare by vertical sandstone louvers. The building is designed as a series of parallel reinforced concrete shear walls with the services and circulation located on the west – creating an insulating buffer from the western sun. The north-south orientation allows natural light to penetrate deep into the building, reducing the energy consumption attributed to artificial lighting.

© Andre J. Fanthome
© Andre J. Fanthome

The courtyard anchors the interior by creating a transparent space visible to all inhabitants, enabling informal gathering within a lush, landscaped micro-climate. The vocabulary of the building confronts New Delhi’s harsh extremes of climate, by employing robust and resilient material surfaces. The building may be washed clean by the monsoon rains and illuminated with dramatic shadows playing on the sandstone louvers in the summer sun.

Concept Diagram
Concept Diagram
© Andre J. Fanthome
© Andre J. Fanthome
Cross Section
Cross Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ICRIER / vir.mueller architects" 19 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876085/icrier-viueller-architects/> ISSN 0719-8884
© Andre J. Fanthome

印度国际经济关系研究委员会ICRIER / vir.mueller architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.