the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Sports Architecture
  4. Spain
  5. Alberto Campo Baeza
  6. 2017
  7. Multi-Sport Pavilion and Classroom Complex / Alberto Campo Baeza

Multi-Sport Pavilion and Classroom Complex / Alberto Campo Baeza

Multi-Sport Pavilion and Classroom Complex / Alberto Campo Baeza
Multi-Sport Pavilion and Classroom Complex / Alberto Campo Baeza, © Javier Callejas
© Javier Callejas

© Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas + 33

  • Architects

  • Location

    Pozuelo de Alarcón, Madrid, Spain
  • Collaborator Architects

    Ignacio Aguirre López, Alejandro Cervilla García, María Pérez de Camino, Tommaso Campiotti, Miguel Ciria Hernández, Elena Jiménez Sánchez, Imanol Iparraguirre, María Moura
  • Area

    9000.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structure

    Andrés Rubio Morán
  • Installations

    Úrculo Ingenieros
  • Quantity Surveyor

    Francisco Melchor Gallego
  • Glass Facade Consultant

    José Pablo Calvo
  • Project Manager

    Francisco Navarro, María Lamela, Francisco Armesto
  • Constructor

    Clásica Urbana; Jesús Díaz Poblaciones, Francisco Martínez Reche, Jorge Garriga, Mónica Grau
  • More Specs Less Specs
© Javier Callejas
© Javier Callejas

Text description provided by the architects. Designed for the campus of the Francisco de Vitoria University in Pozuelo (Madrid), the building houses a sports center and classroom complex. It includes the use of sports halls, multi-purpose rooms, a gymnasium, swimming pool, physiotherapy, etc. The sports complex can also be used as a large multi-purpose area and meeting hall, facilitating a range of university activities.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Lower Plan
Lower Plan
© Javier Callejas
© Javier Callejas

The design of the building is restrained and volumetrically adapted to the general layout of the campus in terms of maximum height and alignment. And it is intended to clearly differentiate the sports and teaching areas in terms of volume and façade material. The fundamental element of the project is a large translucent box of light, 60x50x12m, filtered and controlled, entering into a spatial relationship with the main square of the campus.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Section
Section
© Javier Callejas
© Javier Callejas

Two clean, well-defined boxes are joined together by a low-rise building whose roof becomes an inter-connecting patio. 

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Details
Details

The sports pavilion is designed with lightness in mind, in GRC glass fiber reinforced concrete, unlike the more closed classroom complex and low interconnecting building. In the volume of the sports complex the orientation of the various sides are valued differently, so that the facades of the southern dihedral, more exposed to sunlight, are enclosed in a prefabricated panel of GRC glass fiber reinforced concrete, while those of the northern dihedral are in translucent glass. The southwestern facade features a low strip of transparent glass highlighting the link with the main square of the campus. And this mechanism of transparency is repeated on the north eastern facade facing the upper patio. Thus a visual relationship is created between the square and the sports complex, while the southwestern façade of the classroom complex becomes a backdrop to the complex as a whole.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The structure of the pavilion is in steel: a grid of pillars and beams on the facades and trusses to resolve the great roof span. All painted in white. The remainder of the structure is in reinforced concrete, with the unique feature of wide angled beams over the basement swimming-pool area.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The result is a building of great sobriety and formal restraint. 

© Javier Callejas
© Javier Callejas

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Alberto Campo Baeza
Office
Cite: "Multi-Sport Pavilion and Classroom Complex / Alberto Campo Baeza" [Pabellón Polideportivo y Aulario Universidad Francisco de Vitoria / Alberto Campo Baeza] 11 Jul 2017. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/875503/multi-sport-pavilion-and-classroom-complex-alberto-campo-baeza/> ISSN 0719-8884
© Javier Callejas

运动操场和教室综合体 / Alberto Campo Baeza