the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. China
  5. Atelier Liu Yuyang Architects
  6. 2016
  7. Beijing Cidi Memo iTown / Atelier Liu Yuyang Architects

Beijing Cidi Memo iTown / Atelier Liu Yuyang Architects

  • 20:00 - 3 July, 2017
Beijing Cidi Memo iTown / Atelier Liu Yuyang Architects
Beijing Cidi Memo iTown / Atelier Liu Yuyang Architects, © Zhu Siyu
© Zhu Siyu

© Zhu Siyu © Xia Zhi © Xia Zhi © Xia Zhi + 54

  • Architects

  • Location

    Chaoyang District,Beijing,China
  • Design Principal

    Liu Yuyang
  • Project Architect

    Li Ning
  • Design Team

    Che Peiping, WuYaping, Lian Funing, Yang Ke, Che Jin, Luo Kun, Wang Xiaoling
  • Area

    6300.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Structure Consultant

    Shanghai Yuangui Structural Des. Firm Inc.
  • Lightning Consultant

    UNOLAI DESIGN
  • Contractor

    Hebei Zhongbao Construction Co., Ltd
  • Client

    Beijing Brahma Real Estate Management Co., Ltd.
  • Cost

    23,000,000 RMB
  • More Specs Less Specs
© Zhu Siyu
© Zhu Siyu

Text description provided by the architects. The project is located between Beijing's 4th East Ring Road and 5th Ring East Road. Serval Railroads intersect and divide the site into fragments. We call the site the unculivated land, isolated and forgotten, while the rest of the urban fabric undergoes a rapid development. Her primitive vitality is hidden in these broken warehouses and we saw the possibilities to become a secret garden in the urban desert.

© Xia Zhi
© Xia Zhi

The site, covering an area of 140,000 square meters, will be revitalized though bringing in cultural and creative industries.As the first to intervene on this site, we were involved in the building renovation on 'Startup Block' and interior design on the Sales Office. The Startup Block contains three zones, Zone A as sales office and boutique hotel, Zone B as mockup office, Zone C as restaurant, the totall area is 6,000 square meters.

Zone A Ground Floor Plan
Zone A Ground Floor Plan
Model. Image Courtesy of Atelier Liu Yuyang Architects
Model. Image Courtesy of Atelier Liu Yuyang Architects
Diagram
Diagram

One of the greatest challenge for the concept design is tailoring the complex warehouse space to fit for the new purpose, as well as increasing the overall F.A.R without alter the building footprint. We connected these warehouses, restructured the spacial ogranization and infused public program as the heart of the 'Startup Block'.These strategies brings forward the resulting 'Station' space.

© Xia Zhi
© Xia Zhi

Steel structure enabled us with greater creative flexibility, and naturally became our first choice for renovation project. The silver vaulted carriage-like design is driven from the image from the passing train. the vault is also a reflection of the historical archetype of temple, library and stations. In the sales office, a variant of the vault is design to house a floating mezzanine. The arc element is also applied in elevation design as well as door and window details, giving the rough industrial mass a more refined and humane touch. 

© Xia Zhi
© Xia Zhi
Zone A Elevation & Section
Zone A Elevation & Section
© Xia Zhi
© Xia Zhi

The composition of the facade is the composition of the old structure and the new, the composition of heavy masonry and light curtain wall. We used volanic rock, grey brick and red brick to underline the heaviness and roughness of the original masonry. On the added volumes, curtain walls with different scale of translucency, ranging from grey steel sheet, polycarbonate panel to glass, is applied. The white floating mezzanine is the spirit of the sales office, theatricalized with lightings and materiality. The spotlight washing the silver acoustic ceiling, along with linear light embellishing the mezzanine, injects an artistic fantasy into the otherwise demure architecture.

© Xia Zhi
© Xia Zhi

The 'Station' as an expended space from the sales office, is reserved for business talks.The nine-meter high west curtain wall faces the central rail track, giving the 'station' space its name. We placed a triangular terrazzo bar and a double-sided clock as the center piece.The ceiling is finished with backlit corrugated polycarbonate, adorned with clock and spherical pendant lamps. Inside the 'station', with the train roams pass by occasionally, we imagine a sureal retro experience.

© Xia Zhi
© Xia Zhi

The project stared from Christmas 2015. With one year's time, the 'Startup Block' is fully finished and the sales office has entered operation.

© Xia Zhi
© Xia Zhi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Beijing Cidi Memo iTown / Atelier Liu Yuyang Architects" 03 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874999/beijing-cidi-memo-itown-atelier-liu-yuyang-architects/> ISSN 0719-8884
© Zhu Siyu

北京西店记忆文创小镇 / 刘宇扬建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.