the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Portugal
  5. Paula Santos Arquitectura
  6. 2007
  7. Hall of Residence for Students - Coimbra University / Paula Santos Arquitectura

Hall of Residence for Students - Coimbra University / Paula Santos Arquitectura

  • 13:00 - 20 September, 2017
Hall of Residence for Students - Coimbra University / Paula Santos Arquitectura
Hall of  Residence for Students - Coimbra University / Paula Santos Arquitectura, © Armando Ribeiro
© Armando Ribeiro

© Luís Ferreira Alves © Armando Ribeiro © Luís Ferreira Alves © Armando Ribeiro + 10

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

Text description provided by the architects. two issues: the topographical gradient and the use to which the module is to be put, that is, bedrooms measuring 2.55m x 5.80m. This module comprises living areas, sets of 6, 8 or 12 associated rooms. This being the main feature of the programme, these modules defined the compositional regulation of the entire building. Every other feature was conditioned to this exhaustive repetition.

© Armando Ribeiro
© Armando Ribeiro

In addition to the modular repetition, the building is absolutely symmetrical from the axis, the central corridor. This symmetry is deliberate in order to allow for placing the residential units to the north or to the south, depending on the best sources of light on the different floors.

© Armando Ribeiro
© Armando Ribeiro

The uneven surface of the site is resolved into four floors, unaligned two by two, with the central corridor being the hinge. In this case the non-alignment, which makes the two lower floors advance, allows for the creation of a courtyard at the -2 floor level.

Planta
Planta
Elevation
Elevation

Between slabs, the panels of prefabricated concrete and the frames create a rhythm of openings which afford a view to the outside of shared areas by means of the use of bright colours on the walls and floors.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Paula Santos Arquitectura
Office
Cite: "Hall of Residence for Students - Coimbra University / Paula Santos Arquitectura" [Residência de Estudantes da Universidade de Coimbra / Paula Santos Arquitectura] 20 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874928/hall-of-residence-for-students-coimbra-university-paula-santos-arquitectura/> ISSN 0719-8884
© Armando Ribeiro

科英布拉大学学生宿舍 / Paula Santos Arquitectura