the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Shopping Centers
  4. China
  5. UNStudio
  6. 2016
  7. Lane 189 / UNStudio

Lane 189 / UNStudio

  • 11:00 - 28 June, 2017
Lane 189 / UNStudio
Lane 189 / UNStudio, © Eric Jap
© Eric Jap

© Hufton + Crow © Hufton + Crow © Hufton + Crow © Hufton + Crow + 22

  • Architects

  • Location

    Shanghai, China
  • Leads Architects

    Ben van Berkel, Hannes Pfau
  • Area

    38800.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

Text description provided by the architects. Lane 189, located in the Putuo district in central Shanghai - opposite Chang Shou Park and close to the Jade Buddha Temple - is designed to provide a lifestyle destination for Shanghai’s young professionals. Lane189 combines retail, restaurant and office spaces in an organisation that rearranges the typical mall into a vertical city centre and provides opportunities for shopping, strolling, eating, gathering and relaxing.

The design incorporates elements of ‘old Shanghai’ through geometry, pattern and materialisation and combines these with a contemporary urban experience, thereby creating a destination with a distinctly Shanghai feel.

Micro Site Analysis
Micro Site Analysis

The existing qualities of the immediate urban surroundings, which include small-scale restaurants and boutique stores, are reflected in the building where they are stacked vertically to populate the envelope with programmatic destinations that can be seen from street level.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

Inside, elements of street life are mixed with lifestyle retail features and are distributed throughout the building. The organisation of the building encourages the visitor to stroll through and explore the different levels of the complex, where retail spaces follow an open layout and are punctuated with small kiosks.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

Programmed Facade

The facade is designed to support the overall design concept of a programmed facade and to create depth for the building envelope. The use of multi-layered components enables a variety of views towards the surroundings, whilst simultaneously providing functional transparency in specifically located areas.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

Based on a hexagonal grid, the facade components follow the articulated geometry of the building and provide constantly changing perspectives.

Diagram: Facade Tesselation
Diagram: Facade Tesselation

A gradient transition from bigger to smaller facade components regulates the exposure of the inside to the outside and enhances the main entrance of the building. The facade therefore becomes an integrated active layer that can be programmed as display windows, vista points or balconies.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

On the lower facade a hexagonal grid consists of diamond shaped panels that are tied between pins forming a tensioned cladding system. Here the arrangement of the components can change across the facade from single layer to triple layer, up to a depth of 400mm. Constructed from different materials and lit by RGB LEDs these panels create different visual effects: transparent or opaque, colourful or monochrome, reflective or matt.

Diagram: Triple Layer
Diagram: Triple Layer

Urban eyes

Large double-height facade openings present the interior programme to the outside world. These ‘urban eyes’ simultaneously create large display platforms for products whilst providing balconies with views to the surroundings.

Diagram: Urban Eye South
Diagram: Urban Eye South

Interior

The interior of Lane 189 derives its character from a central void which cuts through the volume from base to top and is punctuated by a series of rounded plateaus. When seen from below the rounded plateaus resemble a cohesive layered organic structure, however when looking down from above the programmes of the plateaus are revealed.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

These smaller pockets, positioned in a rotational manner, create intimate plazas and are visually connected to the urban eyes of the facade.

Diagram: Programmed Void Plateaus
Diagram: Programmed Void Plateaus

The central void further organises vertical circulation and orientation, creates view across the different levels and facilitates a clear view column from the second basement level up to the skylight art installation.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
UNStudio
Office
Cite: "Lane 189 / UNStudio" 28 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874598/lane-189-unstudio/> ISSN 0719-8884
© Eric Jap

上海 189 弄购物中心 / UNStudio