the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. News
  3. AIA Announces Winners of the 2017 Small Project Awards

AIA Announces Winners of the 2017 Small Project Awards

AIA Announces Winners of the 2017 Small Project Awards
AIA Announces Winners of the 2017 Small Project Awards, © Jesse Kuroiwa
© Jesse Kuroiwa

The American Institute of Architects (AIA) has selected 11 recipients of the 2017 Small Project Awards. This is the 14th edition of the program, which was established to recognize "small-project practitioners for the high quality of their work and to promote excellence in small-project design."

This year the winners have been placed into three categories: 

  • Category 1: small project construction, object, work of environmental art or architectural design element up to $150,000 in construction cost
  • Category 2: small project construction, up to $1,500,000 in construction cost
  • Category 3: small project construction, object, work of environmental art or architectural design under 5,000 square feet

This year’s winners include a wide variety of program types and sites. Continue after the break for the list and descriptions of the projects.

© Nicolas Alan Cope © Andrew Pogue © Casey Dunn © Anmahian Winton Architects & Client + 61

Category 1

La Cage aux Folles / Warren Techentin Architecture
Los Angeles, CA

© Stephen Linsley
© Stephen Linsley

Installed in the courtyard gallery of Materials & Applications, this project is an experimental bent steel tube structure that explores the craft of pipe bending, joining form, computational procedures, and fabrication processes into a complex structure that assumes various postures and porosities through looping and layering. La Cage aux Folles actively engages the neighborhood by opening the courtyard to the sidewalk as a pocket park, albeit a small one. In this way, the design team wanted the project to lay within the traditions of both landscape architecture and urbanism. Its engagement with the street provided a space for both unscripted use and curated performances. La Cage aux Folles has become a social condenser for the neighborhood and host to many activities during its run, including a three-person dance performance and a video animation of hummingbirds mid-flight—in slow motion—projected through multiple scrims.

© Nicolas Alan Cope © Nicolas Alan Cope © Nicolas Alan Cope © Nicolas Alan Cope + 61

Colorado Outward Bound Micro Cabins / University of Colorado, College of Architecture and Planning, Colorado Building Workshop
Leadville, Colorado

© Jesse Kuroiwa
© Jesse Kuroiwa

Located in a lodgepole forest 10,000 feet above sea level, these 21 unique cabins are an exploration in micro housing and prefabrication. The initial 14 cabins were designed as seasonal housing for temporary staff. To satisfy lodging and storage, the cabins were conceived as two elements: ‘box’ and ‘frame.’ The ‘frame’ acts as storage for the educator’s gear while also housing the ‘box.’ The second set of seven cabins were designed as year-round housing for permanent staff. The initial concept was reduced to just the ‘box’ through the implementation of structurally insulated panels. Cedar clad porches are carved from the ‘box’ creating private spaces. The hot-rolled steel rainscreen blends with the trees, minimizing visual impact. Prefabricated birch plywood brings warmth to the interiors and connects to the surrounding environment. Each set of cabins was completedin three weeks of on-site construction by 28 graduate students.

© Jesse Kuroiwa © Jesse Kuroiwa © Jesse Kuroiwa © Jesse Kuroiwa + 61

Sunset Pavilion / Tomecek Studio Architecture
Firestone, Colorado

Courtesy of Tomecek Studio Architecture
Courtesy of Tomecek Studio Architecture

Standing atop and overlooking the park entry—framing panoramic views of the Rocky Mountains—the Sunset Pavilion marks the intersection of multiple paths along a regional trail system. Along with eight additional structures, the pavilion celebrates the simplicity of construction of natural materials. The prefabricated steel structure cantilevers from grade, shielding visitors from the harsh Colorado sun. Acting as a lens, the pavilion's details emphasize the phenomenal qualities of the sun's path. Perforations along the overhead plane track the sun's movement during the autumnal and vernal equinox. The steel plate and gabion walls below frame the distant view of the mountains while editing out the roadway and development in the foreground. The fluid shape of the concrete bench within invites visitors to sit, climb, recline, and view the landscape, allowing the pavilion to reference the emotional landscape present while placing it within the larger geographic context.

Courtesy of Tomecek Studio Architecture Courtesy of Tomecek Studio Architecture Courtesy of Tomecek Studio Architecture Courtesy of Tomecek Studio Architecture + 61

Category 2

Lightbox / Bohlin Cywinski Jackson
Point Roberts, Washington

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Designed as a home and studio for a photographer and his young family, this project is located on a densely forested site on a peninsula that extends south from British Columbia across the border to Point Roberts. A south-facing two-story glass cage for living captures the sun and view as it celebrates the interplay of light and shadow in the forest. To the north, stairs are contained in a thin, black-stained wooden box with narrow apertures. The home was made decidedly modest, in size and means, with a building skin utilizing simple materials in a straightforward yet innovative configuration. The result is a structure crafted from affordable and common materials, such as exposed wood beams that form the structural frame and directly support a prefabricated aluminum window system of standard glazing units, uniformly sized to reduce the complexity and overall cost.

© Nic Lehoux © Nic Lehoux © Nic Lehoux © Nic Lehoux + 61

Laura's Place / ARCHITECTURE BUILDING CULTURE
Portland, Oregon

© Jay Elliot
© Jay Elliot

Laura’s Place is a supportive transitional housing facility for pregnant or parenting women who have graduated from an in-patient treatment facility. It offers mothers who have successfully completed their treatment programs a communal home where they can take their next step in the recovery process. Laura’s Place serves an average of 16 women and 16 children every year. The fundamental role of this expansion project was one of reflecting, supporting, and transforming the cultural context of the residents. This was done in a number of ways, from the overall site planning to the design of the new transitional housing units. The emphasis was to create a safe, supportive, and propelling transitional home for the mothers and their children. Critical to the project’s success was the collaborative effort, in part pro bono, by the entire project team and project partners.

© Jay Elliot © Brian Cavanaugh © Jay Elliot © Jay Elliot + 61

Little House / mw|works
Seabeck, Washington

© Andrew Pogue
© Andrew Pogue

The project is nestled into a lush second-growth forest on a north-facing bluff overlooking Hood Canal. Built over an existing foundation, the new building is just over 20 square feet. Early discussions focused on a compact, modern structure that was simple and efficient. Visitors approach the site from the south, where a thin canopy marks the entry and frames views of the canal. The more transparent north and west elevations pull the landscape and distant view into the space. Oxidized black cedar and blackened cement infill panels clad the exterior while lightly painted panels and soft pine plywood warm and brighten the interior. On a sunny western corner, a large patio reaches into the landscape—a jumping off point to trails wandering down to the water’s edge. The resulting project hopes to capture the essence of the modern cabin, small in size but much larger than its boundaries.

© Andrew Pogue © Andrew Pogue © Andrew Pogue © Andrew Pogue + 61

Prospect House / Max Levy Architect
Dripping Springs, Texas

© Casey Dunn
© Casey Dunn

Prospect House is a wedding and event space standing in a twenty-acre field of rolling native prairie. It can accommodate celebrations in numerous configurations indoors, outdoors, and on a huge screened-in porch. Above the main hall is a large wind vane. Its mast extends down into the room and supports a 12-foot diameter ring that can be decorated. The ring turns with the breezes, connecting festivities inside with the world outside. This is modernism reflecting an old-fashioned approach: boards, white paint, and corrugated sheet metal, generously open to almost any function, reframing peoples’ awareness of simple things.

© Casey Dunn © Casey Dunn © Casey Dunn © Casey Dunn + 61

Gemma Observatory / Anmahian Winton Architects
New Hampshire

© Anmahian Winton Architects & Client
© Anmahian Winton Architects & Client

This private astronomical observatory is located in the mountains of central New Hampshire on a site characterized by gray granite outcroppings. Gemma’s siting, form, and materials are rooted in the practical requirements of minimizing building movement and dissipating heat gain, and in symbolic relationships to both celestial and environmental landmarks. The design rejects a traditional dome in favor of a synthesized architectural form, providing more usable space and emphasizing the observatory’s aesthetic relationship to its stark geographic context. Patterned zinc cladding integrates the site’s irregular topography with the building’s geometry. Its dimension, color, and patina evoke a material relationship to the austere environment. A helical stair leads from the cantilevered entry canopy to a fissure in the cladding that opens onto the exterior observation deck. Continuing, it arrives at the primary viewing platform inside the faceted turret, whose corner window frames Polaris when locked in the southern cardinal position.

© Anmahian Winton Architects & Client © Anmahian Winton Architects & Client © Anmahian Winton Architects & Client © Anmahian Winton Architects & Client + 61

Category 3

Funny Girl Farm Produce Barn / Szostak Design, Inc.
Durham, North Carolina

© Jim Sink Photography
© Jim Sink Photography

Designed as an open-work shed for produce handling, this 4,300-square-foot barn reflects its agrarian function in its economy of form and materials. The barn shelters a large open workspace and equipment storage area, flanked by a linear bar of enclosed utility spaces. A limited palette of wood and steel articulates the barn’s clearly defined plan. These materials were chosen for durability, to withstand the elements and heavy use. The enclosing screen walls and sloping roof are designed to be responsive to site and climate, and to provide shelter from sun and water while also harnessing wind to provide ventilation. The shed’s simple structure plainly represents its utilitarian function; its refined materials palette and architectural detailing elevate the design.

© Jim Sink Photography © Michael Mills © Jim Sink Photography © Jim Sink Photography + 61

Lady Bird Loo / Mell Lawrence Architects
Austin, Texas

© Whit Preston
© Whit Preston

The Lady Bird Loo is located near Austin’s wild and busy downtown, in a stretch of hike-and-bike trails paralleling the river that bisects the city. The clients needed two single restrooms, low maintenance and vandal-resistant with great ventilation and a sense of safety for the occupant. The design team wanted spirited shelters scaled to the well treed riverside park space, with each having its own personality. The interiors give a sense of momentary pause and respite; they are safe and airy with great light and views of trees and sky. Requiring no special finishes or maintenance, the project is built entirely of steel and concrete left raw and unfinished. Changing sunlight animates the whole experience; it amplifies details and narrow edges, reemphasizes the faceted forms, darts light-slivers through intentional gaps between material, and creates useful shade and fun shadow patterns.

© Whit Preston © Whit Preston © Whit Preston © Whit Preston + 61

De Maria Pavilion / Gluckman Tang Architects
Bridgehampton, New York

© Nikolas Koenig
© Nikolas Koenig

The De Maria Pavilion is part of an informal art walk that links several contemporary sculptures on an estate. Set within a walled 1920s “kitchen garden,” the design inverts the typical formal garden by reintroducing indigenous plantings: cedars, bayberry, white oaks and grasses. The board-formed, concrete interior frames works by Walter De Maria, day-lit by a large skylight and window-wall. Light levels are modulated by light-diffusing glazing and motorized shades mounted above Alaskan Yellow Cedar rafters. The facades of the pavilion reference the surrounding wall and dark granite of Large Grey Sphere, a 32-ton outdoor sculpture. Composed of 24-inch bricks, the east and west faces are set in a random bond pattern with alternating courses corbeled to create emphatic horizontal shadow lines. At the north and south, the brick is split and set in a header-only bond, creating a coarse texture that is a counterpoint to the polished surfaces of the art within.

© Nikolas Koenig © Nikolas Koenig © Nikolas Koenig © Nikolas Koenig + 61

Learn more about this year's award winners, here.

News and project descriptions via AIA

AIA Announces Winners of the 2016 Small Project Awards

The American Institute of Architects (AIA) has selected seven recipients of the 2016 Small Project Awards. This is the 13th edition of the program, which was established to recognize firms for their excellence in small-project design.

View the complete gallery

About this author
Cite: Patrick Lynch. "AIA Announces Winners of the 2017 Small Project Awards" 22 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874290/aia-announces-winners-of-the-2016-small-project-awards/> ISSN 0719-8884
© Jesse Kuroiwa

美国建筑师协会 AIA 公布2017年小型项目获奖名单

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.