the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Australia
  5. Woods Bagot
  6. 2016
  7. University of Sydney Business School / Woods Bagot

University of Sydney Business School / Woods Bagot

  • 20:00 - 22 June, 2017
University of Sydney Business School / Woods Bagot
University of Sydney Business School / Woods Bagot, © Trevor Mein
© Trevor Mein

© Trevor Mein © Trevor Mein © Trevor Mein © Trevor Mein + 13

  • Architecture and Interiors (Pre-Novation)

    Woods Bagot
  • Architecture (Post-Novation)

    KannFinch
  • Interiors (Post-Novation)

    KannFinch/ Carr
  • More Specs Less Specs
© Trevor Mein
© Trevor Mein

Text description provided by the architects. In a strategic move to consolidate its facilities across nine buildings on the Camperdown/Darlington campuses, Woods Bagot designed the flagship home for the new University of Sydney Business School. Catering to over 6,000 students, the project includes three 550-seat lecture theatres, eight 100-seat study rooms, 40 seminar rooms, a learning hub and 1,500 sqm of informal learning space. 

© Trevor Mein
© Trevor Mein

One of the main objectives of the Business School was to reshape the conventional higher education triptych of teaching, learning and research. Drawing on this goal, the vision for the project was to create a 21st century learning environment that fosters productive interactions with the business community while responding to the needs of students. 

© Trevor Mein
© Trevor Mein

The functional floor plates provide a spectrum of learning environments positioned around a centrally-located social spine, encouraging collaboration and visual accessibility. Providing transparency and a sense of dynamism from the street to informal learning environments, the building is activated via the use of exposed stairs which link the various floors. 

1st Floor Plan
1st Floor Plan

The design offers an architectural solution in the form of a series of boxes clustered around social, collaborative, ‘sticky’ spaces. The clustered buildings interconnect with canopies and atrium spaces to provide a diversity of spaces for teaching and learning. The ‘social glue’ spaces provide transparency from the street to the informal internal learning environments and external learning spaces. Stair linkages aid in activating the building promoting pedestrian movement between floors. 

© Trevor Mein
© Trevor Mein

The architectural vernacular and fine grain of the building draws inspiration from the historic and textural character of the neighbouring terraces and university quadrangle. The exterior skin draws inspiration from the historic and textural character of the neighbouring Darlington terraces and the university quad. The double-skin façade system is intelligently designed to react to both the interior and exterior building adjacencies, with density and rotation of blades responding to desirable sightlines, privacy concerns and daylight penetration to study areas. In a contemporary reinterpretation of historic local sandstone, the stratification of terracotta baguettes integrates the architecture firmly within the campus aesthetic. 

3rd Floor Plan
3rd Floor Plan

The building celebrates the presence of the existing Sydney Blue Gum on the site by establishing the hardwood tree as a central feature around which the building wraps. This strong entry statement also acts as a bold visual and physical link reaching out to the community and main campus. Secondary entries throughout the site provide permeability to the campus and amenities.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Set back 11m from the property line, the design retained significant native trees creating a sense of ‘buildings in the park’. An integrated landscape concept was devised to supplement and connect the spectrum of learning and social spaces created by the architecture, incorporating ecological sustainable development and water-conscious landscaping. The spatial and material resolution of the landscape design maximises accessibility and ease of movement while contributing positively to public domain.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Presenting a new iteration of a university community, the design has facilitated a creative, collegial and collaborative learning and research environment for the next generation of global business leaders.

© Trevor Mein
© Trevor Mein
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "University of Sydney Business School / Woods Bagot" 22 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874221/university-of-sydney-business-school-woods-bagot/> ISSN 0719-8884
© Trevor Mein

悉尼大学商学院 / 伍兹贝格建筑事务所