the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. United Kingdom
  5. Grzywinski+Pons
  6. 2017
  7. Eden Locke Edinburgh / Grzywinski+Pons

Eden Locke Edinburgh / Grzywinski+Pons

  • 03:00 - 22 June, 2017
Eden Locke Edinburgh / Grzywinski+Pons
Eden Locke Edinburgh / Grzywinski+Pons, © Nicholas Worley
© Nicholas Worley

© Nicholas Worley © Nicholas Worley © Nicholas Worley © Nicholas Worley + 46

© Nicholas Worley
© Nicholas Worley

Text description provided by the architects. Eden Locke is a 72 room hotel with a cafe and bar on the ground floor that we designed in the Scottish capital of Edinburgh. The project was a complete gut renovation and comprehensive fit out of an existing hybridized structure. We took an 18th Century Georgian mansion and its 20th Century extension down to their respective bones and created the hotel from there.

© Nicholas Worley
© Nicholas Worley

Edinburgh’s New Town (now well over 250 years old and a UNESCO Heritage Site) is a beautiful, if austere, collection of sturdy and uniform ranks of Georgian elevations. Rows of terraces and mansions clad in local grey sandstone were the physical embodiment of the Scottish Reformation. Our building is a classic example of the typology, sheathed in Craigsleith Quarry Ashlar and topped in a row of dormers under a slate roof. While the Georgians didn’t offer much in the vein of variation or embellishment, the beauty of the light and the proportional balance in their spaces are, to us, second to none. 

© Nicholas Worley
© Nicholas Worley
Compilation
Compilation
© Nicholas Worley
© Nicholas Worley

With a dash of reverence we sought to embellish the building in our own way, and from the inside out. We celebrated the existing heritage details, in particular the fenestration and their surrounds. We amplified the visual warmth of the long Scottish light with an approach that leaned towards the sophisticatedly tropical. Our intention was that the tension between the severe and stony building fabric and the verdant interior would foster measured incongruity where one exalts the other. We also designed much of the furniture and all of the joinery and employed bent wood, cane, wicker and terra cotta in equal measure with brass, stone, cementitious cladding and steel, all of which sits amongst ample vegetation. At the thresholds into the building we paid special attention as to how to architecturally transition between both the spaces and the eras. Glazed fanlights and wrought iron are framed by glass, timber and stone vestibules. Vignettes of the space within are shown to the street and the exterior ashlar and interior elevations form a studied composition on the facade.

© Nicholas Worley
© Nicholas Worley
Compilation
Compilation
© Nicholas Worley
© Nicholas Worley

We manipulated the building sectionally so that rooms spanned both the generous Georgian volume and the tighter spaces of the 20th century addition, yielding some dynamic spaces. We capitalized on the larger period fenestration and lofty ceilings in the public areas of the rooms while beds and circulation sit in the more intimate areas of the hybrid spaces. We created internal stairs that encircle a central bathroom and kitchen core while a bespoke wardrobe doubles as a balustrade within rooms where the height changes.

© Nicholas Worley
© Nicholas Worley

Throughout the building we crafted a palette of warm materials and textures, powdery tones and soft lighting that make the most of the inimitably breathtaking natural light in Scotland. While we were deferential to the heritage and beauty of both historic George Street and our building, our intervention has a decidedly bold perspective all its own. We hope it becomes as much of an asset to its environment as that context has been invaluable for us.

© Nicholas Worley
© Nicholas Worley

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Grzywinski+Pons
Office
Cite: "Eden Locke Edinburgh / Grzywinski+Pons" 22 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874183/eden-locke-edinburgh-grzywinski-plus-pons/> ISSN 0719-8884
© Nicholas Worley

门内门外,从旧街道到小清新——爱丁堡的“伊甸园”旅馆