the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. SAW // Spiegel Aihara Workshop
  6. 2016
  7. A-to-Z House / SAW // Spiegel Aihara Workshop

A-to-Z House / SAW // Spiegel Aihara Workshop

  • 15:00 - 26 June, 2017
A-to-Z House / SAW // Spiegel Aihara Workshop
A-to-Z House / SAW // Spiegel Aihara Workshop, © Bruce Damonte
© Bruce Damonte

© Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte + 14

  • Project Collaborators

    Dustin Stephens, Monica Sanga, Osma Dossani
  • Structural Engineer

    Strandberg Engineering
  • More Specs Less Specs
© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

Text description provided by the architects. The A-to- Z House proposes an alternative to conventional approaches for expanding an outmoded San Francisco home. Perched on a hillside in Golden Gate Heights, a modest single story 1934 developer vernacular structure had limited space and failed to take advantage of expansive views of Sutro Tower, Golden Gate Park, Sausalito, and the Bay.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

But rather than replacing or merely attaching to the existing structure, the A-to- Z strategy seizes upon the existing forms – scaling, repeating, and manipulating found objects into a contextual collection of structures comprising a dynamic home immersed in its surroundings.

Diagram
Diagram

A new gabled roof structure is inserted at the ridgeline of the existing living room bar, stepping back from the street to reduce mass and nestling into the existing roof to establish a low horizon line. This datum is characterized by a ribbon of operable windows that wrap two corners of the building to take advantage of critical views, accented by to a sawtooth window system and thickened metal edge. Inside, variations of the floor level and ceiling height provide different ways to experience this horizon in each space, from sweeping vista to private lookout.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Bruce Damonte
© Bruce Damonte
First Floor Plan
First Floor Plan
© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

As the new gabled structure reaches the carefully terraced back yard, it twists and wraps down around the dining room. This turn along a torqued Z-shaped axis (alternately horizontal and vertical) is held ever so slightly apart from the existing house, using a band of light and the articulation of the ceiling to create meaningful difference out of similar forms.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

View the complete gallery

About this office
SAW // Spiegel Aihara Workshop
Office
Cite: "A-to-Z House / SAW // Spiegel Aihara Workshop" 26 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874149/a-to-z-house-saw-spiegel-aihara-workshop/> ISSN 0719-8884
© Bruce Damonte

旧金山 A-to-Z 住宅 / SAW // Spiegel Aihara Workshop