the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Chile
  5. +arquitectos
  6. 2015
  7. CONSORCIO Antofagasta Building / +arquitectos

CONSORCIO Antofagasta Building / +arquitectos

  • 17:00 - 20 October, 2017
CONSORCIO Antofagasta Building / +arquitectos
CONSORCIO Antofagasta Building / +arquitectos, Cortesía de +arquitectos
Cortesía de +arquitectos

Cortesía de +arquitectos Cortesía de +arquitectos Cortesía de +arquitectos Cortesía de +arquitectos + 23

  • +Arquitectos

  • Location

    Antofagasta, Chile
  • Architectx in Charge

    Alex Brahm, David Bonomi, Marcelo Leturia, Maite Bartolomé
  • Area

    2400.0 m2
  • Project Year

    2015
Cortesía de +arquitectos
Cortesía de +arquitectos

Text description provided by the architects. The project is destined for public attention and offices of CONSORCIO. It is located on a site of 12 meters front and 38 meters deep, near to the Plaza de Armas, on the waterfront of the city in front of the classic Antofagasta Hotel. Being within the historic conservation area, it has a series of normative regulations like continuous façade (excluding in this the curtain walls) and fixed maximum height in the building line, allowing 4 additional meters in a second plane.

Long Section
Long Section
Cortesía de +arquitectos
Cortesía de +arquitectos
Long Section
Long Section

Thus, the main façade is divided in 2 planes, generating an open access courtyard that, taking advantage of the temperate climate of the city, concentrates the vertical circulation, the entrance to the commercial area of Consorcio (Levels -1 and +2, communicated by an internal staircase) and to the upper floors for offices (open plans), delivering protection to the west façade from radiation with a laminated wood solar control screen that gives the identity to the building. Given the narrowness of the site, the parking lots were placed in the back part of the access level, occupying the -1 level with offices and technical rooms.

Cortesía de +arquitectos
Cortesía de +arquitectos
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "CONSORCIO Antofagasta Building / +arquitectos" [Edificio CONSORCIO Antofagasta / +arquitectos] 20 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874022/consorcio-antofagasta-building-plus-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Cortesía de +arquitectos

光影魔术手:CONSORCIO 总部 / +arquitectos