the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Plaza
  4. United States
  5. WRNS Studio
  6. 2014
  7. Boeddeker Park / WRNS Studio

Boeddeker Park / WRNS Studio

  • 12:00 - 23 June, 2017
Boeddeker Park / WRNS Studio
Boeddeker Park  / WRNS Studio, © Matthew Milman
© Matthew Milman

© Matthew Milman © Matthew Milman © Matthew Milman © Matthew Milman + 13

  • Architects

  • Location

    Father Alfred E. Boeddeker Park, 246 Eddy St, San Francisco, CA 94102, United States
  • Architect in Charge

    WRNS Studio
  • Area

    4000.0 ft2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Structural Engineering

    Daedalus
  • Engineering

    Inc. Interface
  • Design Engineers

    Sherwood
  • Landscape Architect

    Trust for Public Land
  • More Specs Less Specs
© Matthew Milman
© Matthew Milman

Text description provided by the architects. San Francisco’s Tenderloin is the City’s densest neighborhood, and most of its residents live below the poverty line in small apartments without access to back yards or green space. Re-built in 1985, Boeddeker Park never lived up to its potential as the neighborhood’s largest public park. Early attempts to address safety concerns resulted in a maze of fences and visibility across the space was poor. Neighbors called it “Prison Park.” In response, The Trust for Public Land, in partnership with the City of San Francisco, teamed with WRNS Studio to redesign and completely rebuild the one-acre park and clubhouse to meet the needs of the community.

© Matthew Milman
© Matthew Milman
Site Plan
Site Plan
© Matthew Milman
© Matthew Milman

Together, The Trust for Public Land and WRNS conducted extensive community outreach, holding public meetings and forums at the site as well as at nearby youth centers, senior centers and churches—wherever local people were likely to come. Key decisions were made at these forums. The result is a new landmark park and clubhouse that serves as a model of civic engagement, inspiration, resource conservation and adaptability. The clubhouse was conceived as an inviting living room for the neighborhood. Its geometries and language are derived from integration with the park and a respectful contrast to the surrounding neighborhood fabric. This building extends both the tradition of San Francisco clubhouse design and the history of delightful contrast found in Tenderloin architecture.

© Matthew Milman
© Matthew Milman

Organized around two flexible gathering spaces, the clubhouse’s main recreation room fronts Eddy Street and frames the main park entry on the street. The form of the room reaches to the sky for light and volume and bends into the park to strengthen the feeling of “park pavilion”. This room opens to the main entry plaza. The recreation room is transparent, making interior activities evident to both the neighborhood and park. Addressing the community’s need for open space that supports a wide age-range of patrons, park amenities include different areas supporting adult exercise, basketball, youth play structures, and socializing and gathering.

Elevation / Section
Elevation / Section

Boeddeker Park is one of the first participants in the Sustainable Sites Initiative, an interdisciplinary effort led by the American Society of Landscape Architects, the Lady Bird Johnson Wildflower Center and the United States Botanic Garden to create voluntary national guidelines and performance benchmarks for sustainable land design, construction, and maintenance practices. 

© Matthew Milman
© Matthew Milman

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
WRNS Studio
Office
Cite: "Boeddeker Park / WRNS Studio" 23 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/873105/boeddeker-park-wrns-studio/> ISSN 0719-8884
© Matthew Milman

美国旧金山波德克公园 / WRNS Studio