the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ireland
  5. ODOS architects
  6. 2016
  7. Prices Lane / ODOS Architects

Prices Lane / ODOS Architects

  • 05:00 - 5 June, 2017
Prices Lane / ODOS Architects
Prices Lane  / ODOS Architects, © Ste Murray
© Ste Murray

© Ste Murray © Ste Murray © Ste Murray © Ste Murray + 26

© Ste Murray
© Ste Murray

Text description provided by the architects. This design of a new family home, located on a tight site off a narrow laneway in Dublin City Centre, responds to its restricted context by creating a central courtyard to maximise natural light and spatial quality. By splitting the plan into two main spatial volumes, the open courtyard allows the linking areas to benefit from dual aspect and a visual dialogue that contains a very carefully considered palette of colours and materials.

© Ste Murray
© Ste Murray
Plans
Plans
© Ste Murray
© Ste Murray

The break up of the the building’s main elements, defined in elevation by the horizontal structural lines, help to identify the structure and functions contained behind. The building profile is further strengthened with a deliberately weighted treatment to the openings at first and ground floor level adding to the aura of secrecy as to what’s contained within.

Sections
Sections

 The floor plan of the dwelling is conceived as a flexible pattern or weave of built and unbuilt spaces stitched together around the central circulation route linking the split level accommodation. The central courtyard becomes an outdoor room and brings the experience of landscape and foliage into the core of the dwelling and stimulates a strong spatial dialogue between opposing areas.

© Ste Murray
© Ste Murray
Cite: "Prices Lane / ODOS Architects" 05 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872758/prices-lane-odos-architects/> ISSN 0719-8884
© Ste Murray

外表平淡无奇,室内却另有风云 Prices Lane 住宅 / ODOS Architects