All
Projects
Products
Events
Competitions

Bruksgården / Petra Gipp Arkitektur

Bruksgården / Petra Gipp Arkitektur

© Jens Markus Lindhe © Jens Markus Lindhe © Jens Markus Lindhe © Jens Markus Lindhe + 18

Höganäs, Sweden
  • Architects: Petra Gipp Arkitektur ; Landscape architects: Ulf Nordfjell
  • Area Area of this architecture project Area: 1700.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016
  • Photographs Photographs: Jens Markus Lindhe
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Finja, Petersen Tegl
  • Structural Engineer: Ingvar Ekholm, Paragon
  • Ventilation And Sanitation: Göran Peterson VVS-Byrån
  • Electrics: Åke Larsson Tyréns
  • Acoustics: Lennart Nilsson LN Akustikmiljö
  • Project Manager: Rickard Klener, A-konsult
  • Clients: Lindéngruppen
More Specs Less Specs
© Jens Markus Lindhe
© Jens Markus Lindhe

Text description provided by the architects. Bruksgården is located in an area that is classified as being of national interest, where the main building and its wings are considered to be of the highest cultural value.

© Jens Markus Lindhe
© Jens Markus Lindhe

 With the extensive conversion and addition, great care and consideration has been given to this historically valuable environment, both in terms of the building itself and its surroundings – the town, the square, and the garden. The physical structure of the city block has been returned to its original form, making it possible for the public nature of Gruvtorget (Mining Square) to partially survive, even though most of the former public buildings have been converted into housing. The relationship with the surrounding town is important – this is where the architecture is allowed to create the conditions for the integration of new additions, and in do doing so, it enriches the contemporary urban landscape, while paying respect to all layers of time - past, present and future.

© Jens Markus Lindhe
© Jens Markus Lindhe

The extension, an interpretation of the longhouse, has been deliberately designed for a contemporary impression. The addition is a coherent sculptural structure in brick and cast concrete, with obvious impressed and protruding sections. The project is based on tactile materials that are possible to work with in a sculptural way.

© Jens Markus Lindhe
© Jens Markus Lindhe
Model
Model
© Jens Markus Lindhe
© Jens Markus Lindhe

 A central aspect of the project is the art, which integrates the inner and outer sequence of the rooms, floorplan and organisation in a conscious way. The art helps to understand the connection between the rooms and how they take hold of one other, between the older and contemporary layers of time. The art can, like another layer, define place, room, connection, as well as program and organisation in a way that corresponds to the human act of laying claim to a place, or inhabiting a space.

© Jens Markus Lindhe
© Jens Markus Lindhe
Section BB
Section BB
© Jens Markus Lindhe
© Jens Markus Lindhe

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Höganäs, Sweden

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bruksgården / Petra Gipp Arkitektur" 31 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872521/bruksgarden-petra-gipp-arkitektur/> ISSN 0719-8884
© Jens Markus Lindhe

简单营造:Bruksgården 长廊 / Petra Gipp Arkitektur

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.