the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Thailand
  5. pbm
  6. 2017
  7. Mercedes-Benz Thailand Headquarters / pbm

Mercedes-Benz Thailand Headquarters / pbm

  • 20:00 - 30 May, 2017
Mercedes-Benz Thailand Headquarters / pbm
Mercedes-Benz Thailand Headquarters / pbm, © W Workspace
© W Workspace

© W Workspace             © W Workspace             © W Workspace             © W Workspace             + 23

  • Architects

    pbm
  • Location

    Bangkok, Thailand
  • Architects in Charge

    Kampanart Tejavanija, Kiatrabin Tejavanija, Krisanee Tejavanija, Kungwansiri Tejavanija, Narote Kittivanichanon
  • Area

    2500.0 m2
  • Project Year

    2017
© W Workspace
© W Workspace

Text description provided by the architects. The new headquarters office of Mercedes-Benz Thailand is designed by inspiration from one of their founders, Mr. Gottlieb Daimler. He sent a postcard to his wife (with a three-pointed star marking the location of his house) writing that this star would one day shine over his own factory to symbolize prosperity. We captured the concept of stars to create the movement and the connection in the new working space. Function rooms such as meeting rooms, coffee corners, utility rooms, were planned across the entire floors which increase chances for staff to meet each others and make them easier to collaborate throughout the day. The connection stair between its 2-storey offices was also designed as a grandstand for the town hall where a hundred of staff can gather around for the company’s events. Above this space, we placed the symbolic with imported shining crystal chandelier to enhance our concept of the star and bring fabulous lighting to the property. Along the corridor, we intentionally place lighting in different size and difference direction to mimic the star in the sky.

© W Workspace
© W Workspace
© W Workspace
© W Workspace

With the concern of health and environment, we layout every work seating in the location that all staff can see the outside view and connect directly with natural light by planning most of office rooms and function rooms at the building core. All material was carefully selected based on their environmental support. Plants were also included in our design. Those selected plants help to clean up the air by capturing CO2 in the office area and were designed to reduce the heat from the sun along the windows, especially along the west edge where we put our vertical garden to decrease the afternoon sunlight heat.

19th Floor Plan
19th Floor Plan
© W Workspace
© W Workspace
20th Floor Plan
20th Floor Plan
© W Workspace
© W Workspace

Mercedes-Benz corporate design colour scheme was used to relate the staff with the company culture. Although black is their main colour, there are also many colours in the shades that staff hadn’t seen before. To put these shades into the space, we used the concept of the sky colour changes and matched them into function zones. These brought the mix of difference feeling into the space and bring out the most of energy into the working environment.

© W Workspace
© W Workspace

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
pbm
Office
Cite: "Mercedes-Benz Thailand Headquarters / pbm" 30 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872179/mercedes-benz-thailand-headquarters-progressive-building-management/> ISSN 0719-8884
© W Workspace

奔驰泰国总部 / Progressive Building Management