the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Switzerland
  5. Oliv Brunner Volk Architekten
  6. 2013
  7. A Garden Pavilion in Zurich / Oliv Brunner Volk Architekten

A Garden Pavilion in Zurich / Oliv Brunner Volk Architekten

  • 02:00 - 25 May, 2017
A Garden Pavilion in Zurich / Oliv Brunner Volk Architekten
A Garden Pavilion in Zurich / Oliv Brunner Volk Architekten, © Eliane Rutishauser
© Eliane Rutishauser

© Eliane Rutishauser © Christian Brunner © Eliane Rutishauser © Eliane Rutishauser + 15

      © Christian Brunner
      © Christian Brunner

      Text description provided by the architects. The pavilion is situated in the garden of a villa from the 1920s, surrounded by old trees and dense foliage. The two-storey structure leaves a minimal footprint, with its larger upper floor sitting on the smaller ground floor, cantilevering on all sides. In plan it takes the shape of an irregular pentagon, fitting into the corner of the site, minimizing the appearance of the pavilion and maximizing the views from inside.

      © Eliane Rutishauser
      © Eliane Rutishauser

      The ground floor is an open-plan kitchen and dining area which can be opened on all sides to the surrounding garden with folding sliding glass doors.

      Ground Floor Plan
      Ground Floor Plan

      The only wall of the structure acts like a hollow tree trunk and contains a toilet, storage and ancillary space. Along this wall a flight of stairs leads to the upper floor which is used as an open-plan living space, open to all sides with floor to ceiling glazing, maximizing the views into the surrounding trees and garden. The pavilion becomes a treehouse. 

      © Eliane Rutishauser
      © Eliane Rutishauser

      The asymmetrical position of the wall allows for varying depths within the large space. Starting from the stair landing and moving counter-clockwise the space first widens and then gradually becomes narrower and more intimate, moving from a working and living area to the sleeping and bathing area.

      Section
      Section

      Contrasting the narrow vertical frames of the folding sliding glass doors on the ground floor, the large sliding "Sky-Frame" windows on the upper floor maximize the views into the surrounding treetops and the garden. The sliding windows open up all five corners of the upper floor, turning the corners into outdoor loggias, perched among the foliage.

      © Eliane Rutishauser
      © Eliane Rutishauser

      The pavilion adapts to and interacts with its surroundings, the weather and the seasons, allowing it to be opened in varying degrees and connecting the different levels of the surrounding garden, from the grass to the treetops.

      Upper Floor
      Upper Floor

      The structure of the pavilion is built entirely of exposed in-situ concrete. The upper floor is supported by the trunk wall and five thin steel columns. The folded plate concrete roof is held only by the trunk wall, asymmetrically cantilevered on all sides, sheltering the upper floor and freeing the space from any further structural elements.

      The pavilion provides a very open, informal and unusual living space in tune and in dialogue with its surroundings, the weather and the seasons.

      © Christian Brunner
      © Christian Brunner

      Product Description.- Sky-Frame’s floor to ceiling sliding glass window system with its minimal profile frames provides the required openness and unrestricted view for the entire upper floor of the pavilion. Glazed with Glas Troesch’s (Euroglas) highly efficient triple heat insulating glass "Silverstar EN2plus” with reduced reflectance, it enhances the views while simultaneously protecting birds in the surrounding trees, preventing them from crashing into the large window panes.

      View the complete gallery

      About this office
      Oliv Brunner Volk Architekten
      Office
      Cite: "A Garden Pavilion in Zurich / Oliv Brunner Volk Architekten" 25 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872065/a-garden-pavilion-in-zurich-oliv-brunner-volk-architekten/> ISSN 0719-8884
      © Eliane Rutishauser

      苏黎世花园小楼 / Oliv Brunner Volk Architekten