the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Bar
  4. United States
  5. Berg Design Architecture
  6. 2014
  7. Kinfolk / Berg Design Architecture

Kinfolk / Berg Design Architecture

  • 15:00 - 6 June, 2017
Kinfolk / Berg Design Architecture
Kinfolk / Berg Design Architecture, © Edward Caruso
© Edward Caruso

© Edward Caruso © Edward Caruso © Edward Caruso © Edward Caruso + 10

© Edward Caruso
© Edward Caruso

Text description provided by the architects. The project is located in the Wythe Avenue corridor in Williamsburg, Brooklyn: a neighborhood composed of mostly low rise industrial buildings which support local manufacturing. The corridor is also home to Kinfolk Studios, formed in 2008 by friends from New York, Los Angeles and Tokyo, Japan. The concept of a “Kinfolk life” evolved from their desire to create products and experiences they’d imagine but couldn’t find to purchase.

© Edward Caruso
© Edward Caruso

Combining experience from a variety of disciplines, the group set out to source the highest quality designers, builders and techniques to develop lasting products and unique experiences.

© Edward Caruso
© Edward Caruso

As an organization, Kinfolk is a creative collective that uses their space at 90 Wythe Ave for various functions not the least of which are coffee shop, bar and restaurant. For the neighboring site at 94 Wythe Avenue, we were hired to design a multi-disciplinary event/performance space, bar and retail store. The existing building, a former mechanics garage, is a 75’ x 50’ brick structure with 20’ tall ceilings and storefront glazing facing Wythe Avenue.

Axonometric
Axonometric

As a design directive the client asked that the space look like it was designed by a “Pacific North West hippie Mathematician”. The bar area had to feel intimate on a slow night with only 30-40 people but feel connected to the rear event space when the venue is filled to capacity with 150 people. The bar and event space needed to be adaptable to a variety of uses including art gallery shows, movie screenings, DJ dance parties, musical performances and large dinner parties.

© Edward Caruso
© Edward Caruso

In the middle of the main space three set pieces were inserted; two “geo - shells” and the bar canopy. The geo-shells are geodesic inspired sections of a dome and are clad in Douglas fir and Western red cedar to materially reference the Pacific North West. The retail space utilizes the glass store front system for display and has a designated street entrance. The experience from the street is that there is an entire geodesic dome in the space.

Plan
Plan

One enters the bar/event space through an intentionally dark entry hall which is angled at the end to only reveal the interior space of the dome at the end of the hallway. Upon entering, the bar structure is the visual focal point and a foil to the geo-shells. The bar structure’s trusses support the liquor bottles and the canopy which spatially defines the bar area. Both geo-shells while slightly different in scale and radius create semi enclosed spaces with intimate seating areas differentiated by changes in elevation; one seating array is slightly raised while another is recessed into the floor referencing George Nelson era “conversation pits” . The geo shell in the rear of the space is carefully perforated to connect to the rear event space which contains a small stage, DJ booth and gallery lighting.

Removable panels were designed to infill the openings in the shell and modulate the level of connection between the two spaces.

© Edward Caruso
© Edward Caruso

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kinfolk / Berg Design Architecture" 06 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871764/kinfolk-berg-design-architecture/> ISSN 0719-8884
© Edward Caruso

“店中店” Kinfolk 不仅仅是一本杂志 / Berg Design Architecture