the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. MWArchitects
  6. 2015
  7. Clapham House / MWArchitects

Clapham House / MWArchitects

  • 05:00 - 27 May, 2017
Clapham House / MWArchitects
Clapham House / MWArchitects, © French + Tye
© French + Tye

© French + Tye © French + Tye © French + Tye © French + Tye + 27

  • Architects

  • Location

    Greater London, United Kingdom
  • Architects in Charge

    Matthew Wood, Melissa Robinson
  • Area

    175.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© French + Tye
© French + Tye

Text description provided by the architects. This is a dramatic transformation of a small, semi-detached Victorian house. Despite being arranged over three floors, it was so shallow in depth that the proportions were cottage like. 

© French + Tye
© French + Tye

We dropped the floor at lower ground level, and excavated a substantial portion of the garden to make space for a two-storey extension made predominantly in glass. The existing rear wall was flattened off and rebuilt in traditional London stock brick, in contrast with the contemporary glazing.

© French + Tye
© French + Tye

Internally, we opened up the space on all three levels to create generously proportioned rooms behind a traditional facade.

Sections
Sections

The first floor, formerly three poky rooms, is dedicated to the master suite. We removed the ceiling, exposing the pitched roof, which was restructured to remove any visible trusses. The double-height space has a contemporary feel within a traditional envelope, complete with three timber sash windows.

© French + Tye
© French + Tye

On the ground floor there is a guest room and bathroom and a reception room/study which overlooks the double height void. A huge frameless glass corner window gives open views of the garden.A small upper terrace is accessible from the study. A  new steel staircase connects this level with the open-plan living area below. Light pours in to this room from the double height void and, being below ground, privacy is maintained without a loss of splendour. 

Proposed Floor Plans
Proposed Floor Plans

A large sliding door leads onto the lower terrace and external stairs go back up to garden level.

© French + Tye
© French + Tye
Cite: "Clapham House / MWArchitects" 27 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871702/clapham-house-mwarchitects/> ISSN 0719-8884
© French + Tye

现代玻璃和传统石材的混搭:克拉彭住宅 / MWArchitects