the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sweden
  5. Tham & Videgård Arkitekter
  6. 2010
  7. Atrium House / Tham & Videgård Arkitekter

Atrium House / Tham & Videgård Arkitekter

  • 02:00 - 19 May, 2017
Atrium House / Tham & Videgård Arkitekter
Atrium House / Tham & Videgård Arkitekter, © Åke E: son Lindman
© Åke E: son Lindman

© Åke E: son Lindman © Åke E: son Lindman © Åke E: son Lindman © Åke E: son Lindman + 17

  • Architects

  • Location

  • Team

    Bolle Tham (chief architect), Tove Belfrage, Martin Videgård (collaborators)
  • Project Year

    2010
© Åke E: son Lindman
© Åke E: son Lindman

Text description provided by the architects. Atrium House is a vacation home for a family of three generations on the island of Gotland in the Baltic Sea. It is built on a slight ridge that marks the former location of the coastline a thousand years ago. In relation to the open and expansive landscape, the building seems more like a low wall than a house. It is built around a completely enclosed atrium courtyard that is designed to serve as a fixed point, a sheltered outdoor room. The rest of the property is left undisturbed as a meadow where grazing sheep prevent the land from returning to forest.

© Åke E: son Lindman
© Åke E: son Lindman
Floor Plan
Floor Plan
© Åke E: son Lindman
© Åke E: son Lindman

The house is narrow, but its openings facing out are wide, giving the interior the character of a niche like shelter in the open space of the landscape. While the roof maintains a consistent elevation throughout the house, the interior floor rises and falls in accordance with the surrounding terrain. This means the height of the ceiling varies within the main spaces, which are arranged in a continuous ring around the atrium. Within this continuous space, the smaller rooms are assembled in a number of solid blocks.

© Åke E: son Lindman
© Åke E: son Lindman
Façades - Section
Façades - Section
© Åke E: son Lindman
© Åke E: son Lindman

Inspired by the impressive materiality of Gotland’s vernacular agricultural architecture, the masonry construction has a natural plaster colour that has been mixed with carbon black, exterior metal parts made of oxidised zinc, and oak doors as well as windows that have been treated with tar oil. The large sliding glass windows are mounted on the surface of the exterior walls, according to the same principle as many barn doors. Also the interior doors are surface‐mounted, allowing the walls to appear unbroken.

© Åke E: son Lindman
© Åke E: son Lindman
Detail Section
Detail Section
© Åke E: son Lindman
© Åke E: son Lindman

View the complete gallery

About this office
Cite: "Atrium House / Tham & Videgård Arkitekter" 19 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871585/atrium-house-tham-and-videgard-arkitekter/> ISSN 0719-8884
© Åke E: son Lindman

中庭住宅 / Tham & VidegårdArkitekter

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.