the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. AW Architects
  6. 2015
  7. Sumner House / AW Architects

Sumner House / AW Architects

  • 20:00 - 20 May, 2017
Sumner House / AW Architects
Sumner House / AW Architects, © Lisa Gane
© Lisa Gane

© Lisa Gane © Lisa Gane © Lisa Gane © Lisa Gane + 22

  • Architects

  • Location

    Christchurch, New Zealand
  • Proyect Team

    Andrew Watson, Altaire Mandell
  • Main Contractor

    Avon Dickie Construction
  • Area

    210.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Lisa Gane
© Lisa Gane

Text description provided by the architects. The house was the rebuild option for a family of four who lost their previous home further up the valley in the 2012 Christchurch earthquake. The site was challenging with a long and narrow shape as well as being situated in a floodplain, however offered many benefits in regards to established trees and favourable planning rules. The form of the building responds to these site restrictions, environmental factors and the clients brief.

© Lisa Gane
© Lisa Gane

A well-established maple tree in the middle of the site on the northern boundary offered good options for solar design principles - and the house works around that. The building cranks away from the southern boundary and associated recession plane. The form was then angled away from the street to give additional privacy and open up the kitchen and front deck to the setting summer sun. The street elevation also provides great protection from the prevailing easterly wind.

© Lisa Gane
© Lisa Gane

The house presents itself to the street as a single level, however upon entry the building opens up to a double height space over the living area. The kitchen opens to both the east and west deck areas. Bedrooms occupy the rear of the house over two levels. Large openings and overhead windows provide great natural light throughout the day. The maple tree regulates overheating in summer, and allows good low angle sun when it has no leaves through winter.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The external material palette is simple, with a mix of black and white-washed vertical cedar cladding, wrapped in a black fibre cement sheet frame to the street. Black metal long-run roofing was chosen for future PVL solar panel application. A backlit polycarbonate wall screens a storage area to the carport.

© Lisa Gane
© Lisa Gane

Internally, the recycled timber floor salvaged from an early 1900’s warehouse is a feature, with the waxed nutty brown creating a real sense of warmth and immediate homeliness.

© Lisa Gane
© Lisa Gane

View the complete gallery

About this office
AW Architects
Office
Cite: "Sumner House / AW Architects" 20 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871463/sumner-house-aw-architects/> ISSN 0719-8884
© Lisa Gane

夏日住宅 / AW Architects