the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. MWArchitects
  6. 2016
  7. Independent Place / MWArchitects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Independent Place / MWArchitects

  • 03:00 - 12 January, 2018
Independent Place / MWArchitects
Independent Place  / MWArchitects, © French + Tye
© French + Tye

© French + Tye © French + Tye © French + Tye © French + Tye + 37

  • Architects

  • Location

    Greater London, United Kingdom
  • Architect in Charge

    Matthew Wood, Stephanie Reid
  • Area

    25.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© French + Tye
© French + Tye

Text description provided by the architects. The client wanted a new extension which was of a similar size to the existing conservatory, but with a bit more climatic stability, a little less glare and more privacy whilst still retaining light and the relationship to their modest Dalston garden.  The clients were keen to embrace a unique design solution.

© French + Tye
© French + Tye

MW Architects, in close collaboration with Structure Mode, designed a lightweight roof comprised of a lattice of beams which curve in both directions, with a stressed plywood skin.  The roof is supported along the rear edge and on six square steel columns.

After Isometric
After Isometric

The design utilises the existing conservatory foundations and retains the floor slab including underfloor heating and tiles - a cost effective and practical strategy. 

© French + Tye
© French + Tye

To control solar gain and glare, the roof peels upwards to take advantage of low winter sun  and maximise the visual connection to the garden.  The roof overhang shades the glazing from the high summer sun thereby creating an effectively insulated space with a tactile exciting roof.

After 3D render
After 3D render

The roof dips down along its western edge to respect the adjoining neighbours’ view by matching the eaves level of the old conservatory.  A clerestory all round lifts the roof so it appears to float.

© French + Tye
© French + Tye

A series of 3D models were developed using BIM, and then used to laser cut 1:10 scale models.  The physical models and connections within were analysed and assembled to inform the design and construction process.  The final model drawings were used as the full-size CNC template.

© French + Tye
© French + Tye

Curved roof beams were cut from LVL timber panels and then bolted together on site. This careful material choice enabled the beams to be small enough to maintain head room, whilst each structural grid connection is self-reciprocating - the curving edges provide stability to the cantilevering eaves.

© French + Tye
© French + Tye

The result is a unique calm space. The roof is tactile and well within reach at its lowest points. It encourages visitors to touch it and look at it. The curve draws the eye outwards and upwards. It is an uplifting space that feels connected to the outside but isn’t overexposed as the previous fully glazed conservatory was. The light and temperature is now well regulated, making it a functional and enjoyable space to be in.

© French + Tye
© French + Tye

View the complete gallery

About this office
MWArchitects
Office
Cite: "Independent Place / MWArchitects" 12 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871382/independent-place-mwarchitects/> ISSN 0719-8884
© French + Tye

双向弯曲轻质屋顶,伸手就可以摸到的第五立面 / MWArchitects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.