the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. VTN Architects
  6. 2016
  7. Bamboo House / VTN Architects

Bamboo House / VTN Architects

  • 02:30 - 16 May, 2017
Bamboo House / VTN Architects
Bamboo House / VTN Architects, © Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Bamboo House / VTN Architects © Hiroyuki Oki Bamboo House / VTN Architects © Hiroyuki Oki + 19

  • Architects

  • Location

  • Principal Architect

    Vo Trong Nghia
  • Associate Architect

    Kuniko Onishi
  • Area

    217.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. Under the rapid urbanization, cities in Vietnam have diverged far from their origins of being low density tropical green spaces. Newly developed urban areas are losing their connection with nature. "Bamboo House" is a small residential project in a narrow alley called “Hem” in Ho-Chi-Minh City. This project aims at developing the concept of “House for Trees", a series of a prototypical housing design that targets to provide green space within high density neighborhood. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

 In Vietnam, there are countless narrow alleys called “Hem”. They are 2-3m wide, with similar, narrow, and long buildings running along both it's sides, resembling a ravine. The lanes are lined with imposing forms, and their cold facades give the street a dense and weighty aura. The windows are mostly kept closed to ensure their privacy. 

With this in mind, 'Bamboo house', has been designed to create a comfortable living space in spite of the limited area available. The site is dense and narrow, with only 2 sides to allow natural ventilation and light into the building. The front facade is playful with planter boxes located at random points, creating interest and a more welcoming entrance.

Section
Section

The client's love for bamboo and its' high relevance to Asian context resulted in a facade covered with bamboo plantations. In addition, the planter boxes that pop out from the front facade form deep eaves that allow the windows to be kept open even during the rainy season. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Towards the back end of the house, the design incorporates a semi-open staircase which is enveloped by creepers, allowing the branches and the leaves to function as a buffer layer that cut out direct flow of sunlight. Moreover, it also creates a comfortable distance between the neighborhoods. This is evidently visible in the bedroom that is close to the open bathroom and staircase.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The front and the back facade are mostly open, wrapped with greenery, allowing cool wind to pass through the house. As a result, the use of air con in the house has considerably reduced. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

 In addition to growing bamboo on the front facade, the concrete formwork is also made by using bamboo to allow a consistent design language. The bamboo texture also helps to reduce the intense and heavy appearance of conventional concrete wall and thus, improves the overall aesthetic quality of the house.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The client expresses, 'I wake up to the sound of birds chirruping every morning, as the plantations attract them. My home feels like a jungle in the middle of a bustling city. The green spaces also keeps the house cool at all times, reducing the usage of air conditioner. The space also feels larger because of the large openings on 2 sides.'

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Level 1 Plan
Level 1 Plan
Level 2 Plan
Level 2 Plan
Level 3 Plan
Level 3 Plan
Level 4 Plan
Level 4 Plan

 This project provides a solution to create a comfortable and open living space that is surrounded by green in a highly dense and small site. It not only meets the functional and aesthetic needs but also connects the people with one another and more importantly, with nature. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

View the complete gallery

Cite: "Bamboo House / VTN Architects" 16 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871355/bamboo-house-vtn-architects/> ISSN 0719-8884
© Hiroyuki Oki

现代化城市的风油精——竹屋 / VTN 武重义事务所