the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Jacobsen Arquitetura
  6. 2016
  7. OS House / Jacobsen Arquitetura

OS House / Jacobsen Arquitetura

  • 09:00 - 15 May, 2017
OS House / Jacobsen Arquitetura
OS House  / Jacobsen Arquitetura, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG   © Fernando Guerra | FG+SG   © Fernando Guerra | FG+SG   © Fernando Guerra | FG+SG   + 24

  • Architect

  • Location

    Bragança Paulista, Brazil
  • Team

    Paulo Jacobsen, Bernardo Jacobsen, Edgar Murata, Marcelo Vessoni, Francisco Rugeroni, Tatiana Kamogawa, Thauan Miquelin, Maya Nobrega, Mariana Ferretti
  • Area

    1200.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Interiors

    Marina Linhares
  • Landscaping

    Isabel Duprat
  • Lightning

    Lightworks
  • Hydraulic and Electric Installations

    Zamaro
  • Air conditioner

    Logitec
  • Steel Structure

    Ycon
  • Wood Structure

    Ita Construtora
  • Construction

    MFC Engenharia
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. We chose the most elevated part of the property to create a large plant on which we would have a greater visual amplitude and lower interference from neighboring constructions. This way we could freely expose the architecture, the garden and the swimming pool. On the lower level, due to the sloped terrain, we inserted a large kids room, service area with direct access to the inferior garden in the terrain setback and all the technical infrastructure of the house.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The social and private areas were divided into two parallel cores with the same width each but are disposed and unaligned. The connection between these areas is made through a circulation area on top of a water mirror, which also functions as the entry hall.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The core located close to the access, consists of an integrated living room with dinner room, kitchen, television room and SPA. These spaces open up towards a continuous terrace, which provides the best view and is protected from the afternoon sun. The pool and solarium are also directly connected to the terrace and also act as a visual obstacle between the house and the street.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Planta - Térreo
Planta - Térreo
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The second core is located on the backside of the allotment and is occupied by the family and visitors suites. These accomodations face the rising sun and have a generous covered terrace, which also acts as an eave to the openings. The laminated wooden structure that we developed for this project was actually an evolution of the structural concept applied on the JN House, which presents a succession of laminated wooden porticos separated by a space of 40cm between each other. This time we also used a succession of laminated wooden pieces but eliminated the one piece that touches the floor, supporting the horizontal part on a indented metallic part. We therefore created terraces, which are protected and open toward the main views.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

On the opposite side, where the circulation takes place, the structural system in form of porticos makes the construction closing.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

About this office
Jacobsen Arquitetura
Office
Cite: "OS House / Jacobsen Arquitetura" [Residência OS / Jacobsen Arquitetura] 15 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871325/os-house-jacobsen-arquitetura/> ISSN 0719-8884