the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dajiaoting “Big Family” Community Center / MAT Office

Dajiaoting “Big Family” Community Center / MAT Office

  • 19:00 - 21 May, 2017
Dajiaoting “Big Family” Community Center / MAT Office
Dajiaoting “Big Family” Community Center  / MAT Office, © Kangshuo Tang
© Kangshuo Tang

© Kangshuo Tang © Kangshuo Tang © Kangshuo Tang © Kangshuo Tang + 12

  • Architects

  • Location

    Dajiaoting N St, Chaoyang Qu, Beijing Shi, China, 100022
  • Design Team

    Kangshuo Tang, Miao Zhang, Siyao Huang, Xuan Cao, Ting Gong, Kaidong Jiang
  • Area

    300.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Kangshuo Tang
© Kangshuo Tang

“Big Family” Community Center is located in Dajiaoting Community, Chaoyang District, Beijing. It was a vacant underground space before the upgrade. The government hopes to create a public space for the residents’ communication through the transformation.

© Kangshuo Tang
© Kangshuo Tang

The site area is about 300 square meters, and the underground original concrete wall could hardly be removed, so the original residential-like space has to be maintained. There are also various usage demands from the elderly, children, owners committee, community organization and other people. Different from the previous design experience, this project brief starts from the meetings organized by the neighborhood committee, the owners of the residents, the resident representatives and architect. 

Floor Plan
Floor Plan

After collecting the requirements of multi-party, the whole space is divided into four parts, which is community education, community organization, children’s space and senior’s community. To ensure the reasonable functional areas, we designed a shared hall in the center to connect each part. The multi-functional shared hall is able to support any of the extended usage such as party, salon, teaching, reading and other flexible activities. The use of luminous celling also aims to eliminate the lack of underground space and create an outdoor courtyard feeling.

© Kangshuo Tang
© Kangshuo Tang

How to provide a circulation from ground level to the underground space is another key point of this design. Taking into account the community's emphasis on culture and education, we set 28 meters length bookcase wall, extending from the outdoor entrance to the shared hall space. The design of the bookcase wall on the one hand to settle the community’s 6,000 books storage, on the other hand can also make reading and learning to become residents’ daily behavior in this community.

Elevation
Elevation

In addition, the main user of this space is based on the senior and children in the community, so we use the "small house" graphic as the functional area of space to create symbols, with warm wood and bright and fresh colors to express the community center as a "big family" affinity.

© Kangshuo Tang
© Kangshuo Tang

The whole project lasted for more than a half year, including multi-party discussion, architectural design and construction processes. For architects, it is a meaningful social engagement more than a design project. It requires architects to communicate, participate deeply into the community and a wild range of space users from the very beginning, in order to establish a clear spatial logic to balance and coordinate the multi-appeal. The project also allows us to rethink the social responsibility for the architects at this time. “Sharing, Co-creating, Co-governance” is the key criterion of new generation community in China, and it could also be the potential for the architects to release our social value.

© Kangshuo Tang
© Kangshuo Tang

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Dajiaoting “Big Family” Community Center / MAT Office" 21 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871265/dajiaoting-big-family-community-center-mat-office/> ISSN 0719-8884
© Kangshuo Tang

大郊亭社区“大家庭”居民活动中心 / 超级建筑