the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Marc Koehler Architects
  6. 2017
  7. House with 11 Views / Marc Koehler Architects

House with 11 Views / Marc Koehler Architects

  • 03:00 - 16 May, 2017
House with 11 Views / Marc Koehler Architects
House with 11 Views  / Marc Koehler Architects, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 19

  • Contractor

    Reytec Innovations
  • Project team

    Marc Koehler, Thomas Wellink, Carlos Moreira, Maarten Verhelst, Robbert Verheij
  • Client

    Private
  • More Specs Less Specs
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. Five small artificial islands mark the border between the suburban expansion of Almere Stad -the new neighborhood ‘Noorderplassen West’- and the nature area ‘Noorderplassen’. House with 11 views is located on one of these islands. Although the distinction between culture and nature is palpable, both are part of the same polder landscape. A landscape that had its origin on the design table and was created out of nothing.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

With this context in mind, the villa was designed as an abstract white box, that stands on the island as an object. In the design historicizing architectural references were avoided since it would simply ignore the fact that this environment is new. A more abstract, conceptual approach was chosen, offering the freedom to experiment and to apply unconventional materials and construction plerincips.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The abstract architecture also offers the direct environment the freedom to develop its own identity.

North facade and section B-B'
North facade and section B-B'

White box

The client asked for a house with a industrial and loft-like appearance with a maximum floor area at a low building cost. In order to meet the clients wishes the house was built in an unconventional way: a building method which is normally seen in the construction of industrial halls.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

A steel frame clad with sandwich elements of corrugated steel and polyurethane insulation. This has resulted in the raw and industrial look of the design. The four floors have their own character and function. The ground floor is designed like a boathouse with a garage. From there the residents have direct access to the wooden deck and the water. The living spaces and the kitchen are located on the first floor, where the large windows on both sides of the house visually connect the front yard and the nature area the Noorderplassen at the back of the house. The second floor contains the private bedrooms and the top floor works as a multifunctional penthouse.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Framing the landscape

The impressive view on the ‘Noorderplassen’ and the ‘IJsselmeer’ has inspired to create windows that frame different parts of the landscape. In the search for the right proportions of the windowframes, eleven 17th-century Dutch landscape-paintings served as a direct example. By showing the similarity between the landscape paintings and the view on the Noorderplassen, the specific qualities of the landscape such as the Dutch light are emphasized.
Because extra insulation and gypsum board was added to the innerside of the steelframe, the windowsills are extra deep. This offers the inhabitants the experience of sitting inside the view.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The windows all have an integrated sunscreen with an unique print. The graphic depicts a zoom in on the original painting with a color gradient over it. Which creates a warm and atmospheric setting when the screens are down.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

View the complete gallery

Cite: "House with 11 Views / Marc Koehler Architects" 16 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871207/house-with-11-views-marc-koehler-architects/> ISSN 0719-8884
© Filip Dujardin

一个家,11种风景 / Marc Koehler Architects