the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. J.Roc Design
  6. 2016
  7. Trefoil Glass House / J.Roc Design

Trefoil Glass House / J.Roc Design

  • 13:00 - 13 May, 2017
Trefoil Glass House / J.Roc Design
Trefoil Glass House / J.Roc Design, © James Leng
© James Leng

© James Leng © James Leng © James Leng © James Leng + 18

  • Contractor

    Cypress Woodworks
  • Lead Contractor

    Alex McKenzie
  • Structural Engineer

    Andy Harris
  • Engineering Millwork

    Peter Pomerantz Woodworking
  • More Specs Less Specs
© James Leng
© James Leng

Text description provided by the architects. The Trefoil House inherited a pre-existing three-sided hearth and partial foundation, located on a rural sloped site in Stowe, Vermont. The house was reimagined using the hearth as a structural and narrative generator: The house is built out from its triangular core as three squares joined at the corners.

© James Leng
© James Leng

The three-sided hearth is used as a central program driver, producing a continuous trefoil circulation loop around the perimeter of each square and providing a central point of orientation while allowing for the house to spread into the landscape. Public spaces are enclosed in glass, while private spaces are shielded with sculpted louvers to differentiate the rotationally symmetric plan.

Lower level plan
Lower level plan
Upper level plan
Upper level plan

A 150 foot long curtainwall wraps continuously around six sides of the house. The trefoil circulation allows for an unbroken perceptual experience of the pristine site, but critically also allows for an entirely wheelchair accessible upper level in order to accommodate the client’s elderly parents and an aging-in-place philosophy.

© James Leng
© James Leng

Two parallel driving forces propelled all design decisions.

First, the desire to perceptually bring the incredible view into the interior. To accomplish this, we borrowed from the method of James Turrell’s skyspaces in which a square of open sky appears as a flattened image through the total reduction of the frame edge. All visible thresholds, sills, and headers to distinguish the passage from interior to exterior are eliminated.

© James Leng
© James Leng

Second, the need for complete accessibility on the upper level. The client and his parents work in the geriatric healthcare industry and are intimately acquainted with the architectural needs of the elderly. To allow for uninterrupted wheelchair access, thresholds, sills, and teak shower pans are flush, and the entire trefoil circulation path is accessible, broad, and clearly defined.

© James Leng
© James Leng

This productive convergence of perceptual and pragmatic needs allowed for design decisions from the scale of the detail to the scale of the building parti to satisfy both drives at once.

© James Leng
© James Leng

View the complete gallery

Cite: "Trefoil Glass House / J.Roc Design" 13 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/870936/trefoil-glass-house-jroc-design/> ISSN 0719-8884
© James Leng

三叶草之家/J.Roc Design