the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. GAAGA
  6. 2016
  7. House Gele Lis / GAAGA

House Gele Lis / GAAGA

  • 03:00 - 10 May, 2017
House Gele Lis / GAAGA
House Gele Lis / GAAGA, Courtesy of GAAGA
Courtesy of GAAGA

Courtesy of GAAGA Courtesy of GAAGA Courtesy of GAAGA Courtesy of GAAGA + 14

  • Architects

  • Location

    The Hague, The Netherlands
  • Architects in Charge

    Esther Stevelink, Arie Bergsma
  • Area

    180.0 m2
  • Project Year

    2016
    Courtesy of GAAGA
    Courtesy of GAAGA

    Love at first sight

    The clients asked several architects to come up with a vision for the design of their house. We made a small draft model which they fell in love with right away.

    Courtesy of GAAGA
    Courtesy of GAAGA

    In the leafy neighbourhood of Ypenburg, an outer suburb of ​​The Hague, most plots on Gele Lis street had already been built on. There was one long, narrow plot still available. While it was located on the water, it also had buildings at a distance of only five metres on both sides – so sun, unobstructed views and privacy were hardly a given.

    Courtesy of GAAGA
    Courtesy of GAAGA

    The future residents asked various architects to come up with a vision for the plot. They fell in love at first sight – their words, not ours – with the small draft model we produced.

    Floor Plans
    Floor Plans

    Plot passport

    The municipality steered urban development by issuing so-called 'plot passports' and it looks like the residents here have tested the limits of what's allowed. Most lots have been built on as much as possible, giving the neighbourhood an almost urban feel. One of the municipality's requirements was related to the façade: this had to be constructed of at least 50% wood. In addition, the ecological zone on the water side of the plot could be used, but not built on.

    Courtesy of GAAGA
    Courtesy of GAAGA

    We located the outdoor space on the sunny longitudinal side of the plot. By partly walling in the garden and raising it slightly, we created a sunny, private garden room as an extension of the interior space. The outdoor space extends to the ecological zone behind the house, forming a comfortable green oasis.

    Courtesy of GAAGA
    Courtesy of GAAGA

    Ingenious blocks

    The house is actually formed from two blocks, one on top of the other. The upper block is slightly larger than the lower, and has been shifted slightly to one side. The overhang this creates serves to further enhance the feeling of a private garden room while serving as an attractive awning for the living room.

    Courtesy of GAAGA
    Courtesy of GAAGA

    In addition, the placement of the upper block created the possibility of adding a long skylight to the ground-floor ceiling on the other side. Not only does this have an exceptional effect on the light in the room, but it also made openings in the façade unnecessary on that side of the structure – which is an added bonus for privacy.

    Courtesy of GAAGA
    Courtesy of GAAGA

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "House Gele Lis / GAAGA" 10 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/870876/house-gele-lis-gaaga/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.