the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Jamelo Arquitetura
  6. 2016
  7. House in Lauro de Freitas / Jamelo Arquitetura

House in Lauro de Freitas / Jamelo Arquitetura

  • 10:00 - 10 May, 2017
House in Lauro de Freitas / Jamelo Arquitetura
House in Lauro de Freitas / Jamelo Arquitetura, © Vivi Spaco
© Vivi Spaco

© Vivi Spaco © Vivi Spaco © Vivi Spaco © Vivi Spaco + 32

  • Architects

  • Location

    Lauro de Freitas, Brazil
  • Authors

    Lorenz Meili, Giuliana Martini
  • Area

    78.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Collaborators

    Aline Ferrari, João Ribeiro da Fonseca
  • Trainees

    Luiz Filipe Rampazio, Victor Macoppi
  • Constructor

    MSA
  • Structure

    Lajaman
  • More Specs Less Specs
© Vivi Spaco
© Vivi Spaco

Text description provided by the architects. We have a dear and long-time client who owns a house at Lauro de Freitas, a summer resort town near to Salvador, Bahia. He asked us to plan an independent annex to receive his family and friends.

© Vivi Spaco
© Vivi Spaco

From the beginning the new building was designed as an autonomous unit without having a direct connection to the rest of the house. In addition, thanks to the external vertical circulation, the two floors of the annex can be accessed separately, enhancing the independency of the rooms.

© Vivi Spaco
© Vivi Spaco
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Vivi Spaco
© Vivi Spaco

The corner lot, with 1,250sqm, located near to the beach is largely occupied by a generous and well-tended garden with many coconut trees. Preserving the existing vegetation was a requirement of the owners and therefore the only way to create additional construction space was the demolition of a small laundry. Thus, the location of the new building was defined.

The property has a sandy soil and therefore the structural engineers suggested a flat foundation. The ground floor was built with concrete bricks, the second floor is a metal frame covered by a flat prefabricated concrete slab. Over the roof an irrigated garden was installed. This decision aims to improve the construction’s thermal performance and an energy consumption reduction with HVAC, as the climate in the region is very hot.

© Vivi Spaco
© Vivi Spaco
First floor plan
First floor plan
© Vivi Spaco
© Vivi Spaco

Sustainable and certified wood is highly appreciated by the owners and was used in many ways. The wood floor of the intermediate pavement is mounted over wood beams., the vertical “brise” surrounding the entire second floor is made with wood slats that protect the balcony from the sun and wood has also been used in the manufacture of all frames, furniture and other finishes.

Exploded structure
Exploded structure

The space has achieved the expectations and due to its openness to the nature ended up becoming the owner's refuge.

© Vivi Spaco
© Vivi Spaco

View the complete gallery

About this office
Jamelo Arquitetura
Office
Cite: "House in Lauro de Freitas / Jamelo Arquitetura" 10 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/870860/house-in-lauro-de-freitas-jamelo-arquitetura/> ISSN 0719-8884