the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. e| arquitectos
  6. 2015
  7. MA House / e| arquitectos

MA House / e| arquitectos

MA House / e| arquitectos
MA House  / e| arquitectos, © Paulina Vaqueiro Toriello
© Paulina Vaqueiro Toriello

© Francisco Vázquez © Paulina Vaqueiro Toriello © Francisco Vázquez © Paulina Vaqueiro Toriello + 26

  • Architects

  • Location

    León, Mexico
  • Architects in charge

    Fabián Marcelo Escalante Hernández
  • Design Team

    Montserrat Vázquez, Marcela Arboleda, Marlene Rama, Gerardo Medina, Francisco Vázquez, Lilian Aguirre, Selene Aguilar
  • Area

    267.0 m2
  • Project year

    2015
  • Photographs

© Paulina Vaqueiro Toriello
© Paulina Vaqueiro Toriello

Text description provided by the architects. MA House is a 267.5 sqm (2879.3 sqft) residential project, located in León, Guanajuato, México.

Zoning
Zoning
Front Perspective
Front Perspective

A rock base is proposed in order to level and respond to the natural site's slope. The shape of the house is simple and compact, with the purpose of having a standard building process, making its development economic, while accomplishing the local constructive/design requirements.

© Paulina Vaqueiro Toriello
© Paulina Vaqueiro Toriello

A series of blocks, with different programs are created, taking advantage of the context. The floor level makes up the social block, with an essence of amplitude, and the juxtaposing of spaces, without "boundaries", by hand of a double height living room, which is present immediately after entering the enclosure.

First Floor Plan
First Floor Plan
Second Floor Plan
Second Floor Plan

The stairs become a sculptural element, as it works as the bond between the social and private blocks, which has a clear and discreet presence from any level of the house. The first level concentrically connects the bedrooms, studio and bathroom, creating a wide sight and feel, making it work as the main transition area.

© Paulina Vaqueiro Toriello
© Paulina Vaqueiro Toriello

The main volume in the front facade respond as the main bedroom, presenting a steel materiality, in order to create an imposing volume, against the traditional materiality like brick and wood along the other bedroom volumes and facade. The materials were chosen in order to create a gesture of contrast between traditional and modern constructive methods.

© Paulina Vaqueiro Toriello
© Paulina Vaqueiro Toriello

View the complete gallery

About this office
Cite: "MA House / e| arquitectos" [Casa MA / e| arquitectos] 13 Oct 2017. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/870179/ma-house-e-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.