All
Projects
Products
Events
Competitions

SG House / Taguá Arquitetura e Design

SG House / Taguá Arquitetura e Design

SG House  / Taguá Arquitetura e Design SG House  / Taguá Arquitetura e Design SG House  / Taguá Arquitetura e Design SG House  / Taguá Arquitetura e Design + 31

Houses  · 
Itupeva, Brazil
  • Architects Authors of this architecture project Taguá Arquitetura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Deca, Duriplast, ePiso
  • Architects in Charge

    Thiago Brugnolo, Mariana Rotta
More Specs Less Specs
  • Full Spec

    {"Architects"=>[{"text"=>"Taguá Arquitetura", "url"=>""}], "Location"=>"Itupeva, SP, Brasil", "Architects in Charge"=>{"text"=>"Thiago Brugnolo, Mariana Rotta", "url"=>""}, "Area"=>"182.13 sqm", "Project Year"=>"2016"}
  • Main Spec

    {"Architects"=>[{"text"=>"Taguá Arquitetura", "url"=>"", "profile_url"=>"/office/tagua-arquitetura", "profile_text"=>"Office Profile"}], "Location"=>"Itupeva, SP, Brasil", "Architects in Charge"=>{"text"=>"Thiago Brugnolo, Mariana Rotta", "url"=>""}, "Area"=>"182.13 sqm ", "Project Year"=>"2016", "City"=>"Itupeva", "Country"=>"Brazil", "Unit"=>"sqm"}

Text description provided by the architects. This minimalist house has 182 m², on a site that measures 10 x 25 meters.

A clean architecture, without excesses, without details or superfluous coatings, following the precepts of minimalist design: less is more! Evidencing the purity of its volumes and straight lines.

The volumetry is imposing in the landscape,the volumes overlapping, are like two prisms, white and gray. The darker color on the bottom gives the feeling that the upper volume rests on the bottom, making the scenario lighter.

Another key point for the project was the implantation of the house, taking advantage of the best insolation and natural ventilation for each space.

Sketch
Sketch

Natural lighting and ventilation are provided through large openings, so that artificial light isn´t required throughout the day, and also to minimize the use of air conditioning in Summer. Glazed openings also contribute to the composition of their facades.

The project was modulated in a way that the house could be built using the system of ceramic blocks, to provide a more economical and fast work. We respect in the design the maximum and minimum spans that this type of construction system demands, to get the best use of the blocks. In the leisure space, a piloti supports the upper terrace, giving the lightness and the differential that the structure needed.

Sectorization

In the ground floor, living room and kitchen become a unique space, providing amplitude and a greater dynamism to the space. The leisure space is also integrated into the kitchen, separated only by sliding glass panels. This space can be fully opened to the garden, creating an extension of the house to the outside, releasing the view to the outside. We think that modern life calls for these more integrated and open social spaces, so that there can be a greater interaction of the residents with the house, taking better advantage of the spaces.

Plan
Plan
Plan
Plan

The service areas (restroom, laundry, storage and gas house) are arranged on the left side of the house, in the West Sunshine. The social area is facing the East sunshine, morning sun. The backyard and the terrace of the couple's room are sunny all day because they face North.

On the second floor plan, the two bedrooms share the same bathroom, to save space: while one child is using the lavatory, the other may be bathing at the same time, because there is another door which isolates toilet and shower from the washbasin. These rooms and the bathroom are facing the sun in the morning. The couple´s room receives North and East insolation, and has a large terrace that provides a beautiful view of the surroundings and to the hills, crucial points for choosing the position of these rooms. The other rooms also have the privilege of that same view!

As soon as you arrive on the second floor plan by the stairs, there is the space of a small home office.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "SG House / Taguá Arquitetura e Design" [Casa SG / Taguá Arquitetura] 10 Apr 2017. ArchDaily. (Trans. Vada, Pedro) Accessed . <https://www.archdaily.com/869173/sg-house-tagua-arquitetura-e-design/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.